Възстановиха електрозахранването в АЕЦ "Чернобил"

0
Беларус изпрати свои специалисти в АЕЦ "Чернобил"
Беларус изпрати свои специалисти в АЕЦ "Чернобил"

Беларус изпрати свои специалисти в АЕЦ "Чернобил"

По разпореждане на президента Александър Лукашенко екип експерти замина за електроцентралата, за да възстанови електрозахранването ѝ, съобщава държавната агенция БелТа, цитирана от News.bg.

Руското енергийно министерство съобщи по-късно, че беларуските специалисти са възстановили електрозахранването на атомната електроцентрала в Чернобил в Украйна.

Чернобил се намира в близост до границата с Беларус.

Вчера стана ясно, че електрозахранването на електроцентралата е прекъснато. Именно АЕЦ "Чернобил" е мястото на най-тежката ядрена катастрофа в света през 1986 г., както и на нейните системи за сигурност.

Украинският енергиен оператор "Укренерго" информира, че централата е напълно изключена от електропреносната мрежа, като поради военните операции "няма възможност за възстановяване на линиите".

Във вторник Международната агенция за атомна енергия, която е орган за наблюдение на ООН, съобщи, че обектът вече не предава данни и изрази загриженост за персонала, който работи под руска охрана.

Въпреки че Украйна предупреди, че има опасност от изтичане на радиация от централата поради прекъсване на тока, МААЕ увери, че прекъсването няма да повлияе на безопасността.

На 24 февруари 2022 г. руските сили превзеха напълно контрола над АЕЦ "Чернобил".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    ??!!
    и как белорусите можаха, а украинците не?!? да не би да са спрели захранването умишлено, щото белорусите бързо го възстановихе?!? въпроси, въпроси......
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари