Руски войник е починал след радиационно облъчване в Чернобил

1
Военнослужещият е бил част от военните, превзели електроцентралата в първите дни на войната. Момчетата са изкопали окопи в радиоактивната кал...
Военнослужещият е бил част от военните, превзели електроцентралата в първите дни на войната. Момчетата са изкопали окопи в радиоактивната кал... Снимка: dapd

Руски войник е починал от радиация от повредената атомна електроцентрала в Чернобил в Украйна, след като ротата, в която е бил той, е лагерувала в „Червената гора“, предава БГНЕС.

Военнослужещият е бил част от военните, превзели електроцентралата в първите дни на войната. Около централата има 4 000-километрова зона, забранена за влизане заради високите радиационни нива.

Момчетата са изкопали окопи в радиоактивната кал, а докато са минавали оттам, камионите им са оставили огромни облаци радиоактивен прах, съобщава The Telegraph. По време на действията си никой от тях не е носил необходимата екипировка за защита.

В четвъртък украинската държавна ядрена компания заяви, че повечето от руските сили, които окупираха атомната електроцентрала в Чернобил след нахлуването в Украйна, спешно са напуснали зоната около нея. Предположенията са, че руските военни са разбрали за радиацията.

Руските сили също са се оттеглили и от близкия град Славутич, където живеят работници в АЕЦ-а в Чернобил.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    10
    до 9
    То математиката проста, ама с писането ги няма. В статията къде пише квадратни километри? И пак се връщаме на това, че пишещите статии са тъпи.
  • 4
    9
    D.DIM.
    4000 квадратни километра е зоната. Това е квадрат с размери 63,5 на 63,5 км. грубо. Математика проста.
  • 4
    8
    Нели КОЛЕВА
    Моля редакторите да проверяват това,което публикуват/превеждат/.Това,че е статия от Телеграф-не значи,че е написана коректно.Знае се,че при такива събития се води информационна война.Бисмарк е казал кога се лъже най-много/след лов,след посещение при дама и при война/.Тази статия е чиста пропаганда от едната страна,а няма инфо от другата страна.Защо сляпо трябва да вярваме на Телеграф?
  • 2
    7
    Мs
    До 1234 явно доста неща не са ти ясни, та и актл даваш. Първо са 4 реактора х1000, и второ централата работи до 2000г.
  • 1
    6
    русенец
    Чернобилската АЕЦ спря работа в 2000-та година, в момента има 4 блока в които има гориво, гориво има и в БОК ( басейни за отлежаване на касетите) и изобщо докато радиоактивността им не спадне до приемливи граници, позволяващи транспортиране до хранилището, ще си останат там. За Четвърти блок нещата не са ясни, там има касети с разрушена структура, чиято радиоактивност не е ясно след колко хилядолетия ще е в нормите за транспортиране.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари