Възрастен мъж простреля малко коте във Видин

2
72-годишният мъж стрелял по двете малки котета с въздушна пушка
72-годишният мъж стрелял по двете малки котета с въздушна пушка Снимка: Иванина Виткова

72-годишният мъж стрелял по двете малки котета с въздушна пушка

За това сигнализира Иванина Виткова, която се грижи за животното, предаде БНР. Това не е първия случай, в който 72-годишния мъж се държи агресивно с животните от семейството на момичето:

"Семейството ми живее в къща с двор и за наше огромно съжаление, съседът ни посяга на животни. Това го разбрахме през декември, когато за първи път се сблъскахме с неговата жестокост, след като отрови котето ни, което бяхме осиновили".

На 25 август възрастният мъж стреля по двете малки котета, които семейството отглежда от юни месец. Котетата са спасени от майката на Иванина още като бебета, захвърлени в строеж:

"Посегателството става в 9:30 часа сутринта. С въздушна пушка със сачма калибър 5,5 мм. Едното от двете котета бива ранено в областта на главичката, по-скоро около очната област и когато баща ми го е намерил, не се вижда изходна рана, т.е. сачмата е все още в черепчето му. Той много се притесни, много се ядоса, вижда се че е огнестрелна рана".

Котето е отведено при ветеринар, който вижда ясно при рентгеновата снимка, че сачмата е проникнала в непосредствена близост до мозъка. Засегнато е и зрението на едното око на котето. Животинчето изпитва огромни болки, разказва Иванина:

"Ветеринарният лекар се наложи да ни обясни, че операция за изваждане на сачмата, би била животозастрашаваща. Всъщност, не бяхме сигурни дали то ще оцелее и ветеринарят също не беше сигурен- каза ни да изчакаме вечерта да мине и да видим дали ще оживее".

Бащата на Иванина е подал сигнал на тел. 112, прокуратурата и полицията също са уведомени.

"Ние всъщност все още не знаем дали е образувано досъдебно производство, но просто реших да се свържа с вас, за да ви разкажа тази история и какви са хората".

За да разберем има ли развитие по случая, изпратихме въпроси до полицията във Видин. Получихме следния отговор:

"Екип на полицията е посетил местопроизшествието, по случая е заведена преписка по описа на РУ - Видин. В хода на предприетата проверка авторът на деянието – 72-годишен видинчанин, е бил установен и задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа. Въздушната пушка, с която произвел изстрела, е иззета по надлежния ред – с протокол за доброволно предаване. Материалите от проверката – в едномесечния законоустановен срок за извършването й, ще бъдат докладвани в Районна прокуратураВидин."

Попитахме и към кого трябва да се обърне гражданин, свидетел на агресия над животно:

"В ОДМВР - Видин – в сектор "Противодействие на криминалната престъпност“, и в трите районни управления – Видин, Белоградчик и Кула, има определени конкретни полицаи, участващи в групите по разследване и разкриване на престъпления, свързани с посегателства и прояви на жестокост спрямо животни. Те изпълняват своите ежедневни, рутинни полицейски задължения, а при сигнал за посегателство срещу животно участват в сформирания екип за посещение на местопроизшествието и разследване на деянието. Случаите, с които се занимават, са изрично разписани в Наказателния кодекс. Това са три основни текста, а именно- чл. 325 "а", "б" и "в" от НК."

От отговора, който получихме, става ясно, че от началото на 2022 г. са образувани общо 6 досъдебни производства за причинена смърт или телесна повреда на животно. Посегателствата са били извършени в землището на с. Боровица, в с. Тополовец, в гр. Белоградчик, с. Ружинци и в с. Бело поле (два случая).

Освен проявената агресия върху животното, 72-годишният мъж е престъпил още един закон - Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, при който е забранена употребата на огнестрелни оръжия на обществени места. Санкцията при нарушаване на тази законова разпоредба е глоба в размер от 500 до 2500 лева, обясниха от Районното управление във Видин:

"Наредба №1 на ОбС - Видин също указва забрана за ползване на въздушно оръжие на обществени места."

През пролетта на 2011 г. Народно събрание прие промени в Наказателния кодекс, които предвиждат до 3 години затвор и глоба от 1000 до 5000 лв. за убийство и осакатяване на животно, както и затвор до 5 години и глоба от 1000 до 10 000 лв. за организиране и участие в боеве с животни. С приетите промени крайните форми на насилие над животни вече се разследват от полицията и прокуратурата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    4
    аз
    много нещастници виреят по нашите земи, като ги избие тези котки по-щастлив ли ще е този нещастник....
  • 2
    3
    Ами
    Да пукне дано
  • 6
    2
    Гошо куче лошо
    Тос дрътия примат как го уцели баш в окото. Въздухарките са мега неточни и той тоз сигурно има 6 пердета на очите. Сигурно го е стрелял от упор щото е лайнар.
  • 10
    1
    Фффггг
    Този човек е убиец!!!Господ да го накаже дано!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари