Възможно ли е кабинетът на ГЕРБ да мине през парламента без подкрепата на ПП-ДБ

0
Ако кворумът е достатъчно свален, правителство може да се избере и от 60+1 народни представители
Ако кворумът е достатъчно свален, правителство може да се избере и от 60+1 народни представители Снимка: president.bg

Ако кворумът е достатъчно свален, правителство може да се избере и от 60+1 народни представители

Възможно ли е проектокабинетът на ГЕРБ да мине през Народното събрание без подкрепата на "Продължаваме промяната - Демократична България"?

За да стане това, може и да се наложи опозицията "да удари едно рамо" при гласуването на състава, предложен днес от Мария Габриел, прогнозира OFFNews.

В 49-ото Народно събрание ГЕРБ-СДС имат общо 69 народни представители, а ДПС - 39, което прави общо 108 - недостатъчно, за да мине проектокабинетът.

"Възраждане" разполага с 34 депутати, БСП - 23, а ИТН имат 11 народни представители, което значи, че при липса на подкрепа от ПП-ДБ може да потрябват помощни гласове от партията на Костадин Костадинов или от формацията на Корнелия Нинова.

Конституцията повелява кабинетът да бъде избран с обикновено мнозинство. Нужен е кворум от 121 гласа. При регистрацията в пленарната зала гласовете на половината депутати от него са достатъчно за избор на правителство, което значи, че са нужни 60+1 гласа и ГЕРБ ще успее да прокара правителството.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари