Васил Терзиев започна чистка в направление „Архитектура и градоустройство“

0
Кметът на София не разкрива кога ще има конкурс за нов главен архитект
Кметът на София не разкрива кога ще има конкурс за нов главен архитект Снимка: Десислава Кулелиева / БНТ

Кметът на София обяви, че ще има конкурс за нов главен архитект, но "по-нататък"

Новият екип в София започна чистка в ключово за града направление – „Архитектура и градоустройство“. Кметът Васил Терзиев обаче мълчи по главния въпрос – кога ще бъде обявен конкурс за нов главен архитект.

Според информация на вестник „Сега“ директори на водещи дирекции и отдели в НАГ са получили покани за доброволно напускане. От постовете си са поканени да се оттеглят директорите на дирекция „Правно-нормативно обслужване“ Стела Щерева и директорката на дирекция „Градска среда“ Бойка Къдрева. Поискана е смяна и на началниците на ключови отдели – Елица Мирчева на „Публични пространства“ и Марин Попов – начело на отдел „Контрол началниците на отдели в дирекциите контрол в инвестиционното проектиране, координация в строителството“. Архитекти твърдят, че са поискани оставки и на други служители на по-ниски позиции.

Според правилника за дейността на столичната общинска администрация всички служители на общината се назначават и освобождават от длъжност от кмета. Това обаче обикновено става по предложение на главния архитект. Самият Терзиев не е обявявал публично смените в НАГ. Наред с кадровите размествания на проведена среща с районните архитекти миналата седмица главният архитект Здравков Здравков е обявил намерения и за други реформи. Според запознати на районните кметове ще бъдат прехвърлени правомощия по разрешаване на строеж на високи сгради, които в момента са в правомощията на главния архитект. Тази промяна не е безспорна заради липсата на достатъчно капацитет по районите. София има опит с подобно прехвърляне на правомощия – скандалът около разрешението за строеж на небостъргача „Гранд каньон“ на фирма „Гаранти коза“. За него Здравков бе делегирал правомощие на районния архитект Весела Тасева, която издаде самото разрешение. Това й коства уволнението от тогавашния районен кмет на „Младост“ Десислава Иванчева. На районните кметове е съобщено и за намерение за предварителна визуализация на всички бъдещи строежи, преди издаването на самите визи, с цел повече прозрачност и възможност за контрол. Тези визуализации в момента се правят на доброволен принцип от

Странно е, че тези промени се извършват от настоящия главен архитект Здравков и структурата се променя от него на фона на очакван конкурс за нов главен архитект, коментираха общински съветници от опозицията. Очакваше се обявяването на конкурс да е една от първите задачи пред Васил Терзиев. „Сега“ попита Терзиев водят ли се разговори със Здравко Здравков да се оттегли доброволно от поста или за прекратяване на правоотношението му, но не получи отговор. Главният архитект не е със срочен мандат. В свое интервю за Нова телевизия Терзиев отговори, че ще има конкурс за нов главен архитект, но „по-нататък“. Терзиев обвърза евентуален конкурс с приемането на нова организационна структура на общината. Терзиев не коментира неофициална информация на водещия на Нова телевизия Виктор Николаев, че именно невъзможността да бъде сменен Здравко Здравков е причина за напускането на арх. Любомир Георгиев, който първоначално следваше да стане заместник на Терзиев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    daskal
    Чакайте! Какво значи "чистка"? Чистка е да изчисти цяла дирекция или отдел, без да се съобразява с кадърността на хората. В крайна сметка кметовете си назначават свой екип. Нали така?
  • 5
    1
    русенка
    А нашият второмандатен кмет остави цялата администрация от предишния кмет, за да продължи тя да си прави каквото си иска.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари