ВАС: "Пирогов" не е източила 1 милиона лева от Здравната каса

0
Болницата бе обвинена за 688 фиктивни пациенти
Болницата бе обвинена за 688 фиктивни пациенти Снимка: УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов"

Болницата бе обвинена за 688 фиктивни пациенти

Лекарите в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" не са лекували фиктивно 688 пациенти с чернодробни заболявания, реши Върховният административен съд.

Обвиненията, че в "Пирогов" се източват пари по клинични пътеки дойдоха преди две години от тогавашния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров. Той публично обяви, че е бил един от стотиците фалшиви пациенти на болницата с диагноза "чернодробна цироза", припомни БНТ.

Тогава и Здравната каса потвърди, че има сериозни нарушения при отчитането на пари по клинични пътеки и поиска "Пирогов" да върне на касата над 1 милион лева. Тези обвинения доведоха до уволнение на тогавашния директор на Пирогов - Асен Балтов. Две години по-късно Върховният административен съд прие, че искането на Здравната каса е неоснователно, а лекарите в "Пирогов" не са извършили нарушение, когато са лекували пациенти по пътека за чернодробни заболявания, тъй като това е бил единственият вариант, по който да се лекуват хора с постковид синдром.

В мотивите на съда се казва също, че Здравната каса не е извършила задълбочена проверка относно причините, довели до хоспитализация на пациентите. "Пирогов" обаче ще бъде санкциониран с 9999 лв. за 9 пациенти, които, според Здравната каса, фиктивно са лекувани по друга пътека - за бъбречни увреждания.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Пострадал от тъпи...
    Здравната каса не е извършила задълбочена проверка относно причините, довели до хоспитализация на пациентите !
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари