Варненски гинеколог получи условна присъда за смъртта на новородено

0
Майката е увредена по време на раждането
Майката е увредена по време на раждането Снимка: БНР

Варненският апелативен съд наложи 3-годишна условна присъда на акушер-гинеколог, причинил по непредпазливост преди пет години смъртта на новородено и увреждане на майката по време на раждане.

Кремена П. е пациентка на д-р Петър А. При него ражда първото си дете. Второто е искала да го роди по естествен път. След преглед лекарят преценява, че ще предизвика раждането с помощта на медикаменти. Родилката е приета в АГ- болницата във Варна. По време на раждането сърдечните тонове на бебето падат.

Лекарят прилага натиск с ръка върху корема на родилката, известен като метода Кристелер. Използва и два пъти вакуум – екстракция. Въпреки усилията се стига до секцио. При операцията се разбира, че бебето е мъртво, а на жената са причинени увреждания, припомня БНТ.

Съдебно-медицинската експертиза е установила, че използваният медикамент – Цитотек, не е разрешен за употреба у нас. Методът на Кристелер също не е препоръчителен, макар да не е забранен.

Според съда в конкретния случай методът е бил противопоказен, а вакуум – екстракцията е загубила ценно време.

Преди две години Окръжният съд във Варна признава вината на д-р Петър А. и го осъжда на 3 години лишаване от свобода. За същото време му е отнето и правото да упражнява професията си. Апелативният съд измени ефективното наказание с условно с тригодишен изпитателен срок. Решението може да бъде обжалвано в 15-дневен срок.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари