Условна присъда за лекарка, виновна за смъртта на бебе

0
Великотърновският апелативен съд потвърди наказание от 2 години лишаване от свобода условно
Великотърновският апелативен съд потвърди наказание от 2 години лишаване от свобода условно Снимка: Пламен Христов

Великотърновският апелативен съд потвърди наказание от 2 години лишаване от свобода условно, наложено на лекарка от АГ-Тетевен с присъда на Окръжен съд - Ловеч, като измени присъдата само в частта, касаеща лишаването от право да упражнява професия.

През септември м.г. окръжният съд в Ловеч призна подсъдимата д-р Нина Байчева (р. 1959г.) за виновна в това, че на 22 април 2015 г. в акушерогинекологичното отделение на болницата в Тетевен, поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност - упражняване на медицинска професия, при водене на раждане от Наташка Г. от с. Глогово, обл. Ловеч, причинила смъртта на бебето й.

Лекарката въвела парентерално лекарствения продукт "Окситоцин" с голяма концентрация и форсирала въвеждането му на родилката Наташка И. Г. Д-р Байчева не проследила състоянието на родилката и не разпознала наличието на състояние "тесен таз и съмнение за пелви-фетална диспропорция". Така причинила по непредпазливост смъртта на момиченцето Зара Г. Първоинстанционният съд определил наказание 2 години условно за Нина Байчева, с 3 години изпитателен срок. Тя бе лишена от право да упражнява лекарска професия за срок от 2 години.

Срещу присъдата са постъпили въззивни жалби от подсъдимата и от частните обвинители, чрез техните процесуални представители.

В жалбата си подсъдимата Нина Байчева прави оплакване, че постановената спрямо нея присъда е неправилна, тъй като са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, които са довели до неправилно приложение на материалния закон. Моли въззивната инстанция да отмени атакуваната присъда и да я признае за невинна, като я оправдае по въведеното обвинение или да я отмени и да върне делото за ново разглеждане от друг състав.

В жалбата си родителите на починалото бебе пък поискаха по-тежко наказание.

Съставът на Апелативния съд намира, че обвинението срещу подсъдимата е доказано по безспорен начин. При служебната проверка не са констатирани съществени нарушения на процесуални правила, които да са довели до нарушаване правото на защита на подсъдимата или на останалите страни и да са основание за отмяна на присъдата. Магистратите намира жалбите за неоснователни.

Въззивният съд обаче счита, че подсъдимата не следва да бъде лишена от правото да упражнява в случая лекарска професия въобще, а само от правото да упражнява дейност по специалността "Акушерство и гинекология". Присъдата на ОС-Ловеч е изменена само в частта за наложеното й наказание „лишаване от право да упражнява лекарска професия” за срок от две години от влизане на присъдата в сила, вместо което Апелативен съд - Велико Търново я лишава от правото да упражнява лекарска професия като акушер-гинеколог за срок от две години, считано от влизане на присъдата в сила.

Решението на ВТАС подлежи на обжалване пред ВКС.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари