Върнаха златните часовници на ексшефа на фонда за лечение на деца

0

Семейни ценности и колекцията от монети са върнати на бившия шеф на Фонда за лечение на деца в чужбина, научихме от "България Днес".

Скъпите вещи бяха заснети и показани на видео от ГДБОП с внушението, че са придобити благодарение на корупционни схеми на Павел Александров. Това стана веднага след конфискуването им при зрелищния арест на бившия шеф на фонда за лечение на деца и останалите му седем служители, които бяха закопчани на работните си места на 20 април.

При задържането на Александров бе обявено, че са намерени 16 000 евро и сейф с юбилейни монети и скъпарски часовници. Впоследствие семейството представило документи, че съкровището е собственост на съпругата Мария. Тя го наследила от починалия си бивш мъж. Наистина ценните вещи били пазени в сейф, но той не бил отварян от две години. Въпреки че става ясно, че скъпите вещи и пари нямат никакво отношение към делото, те остават блокирани няколко месеца. Върнати са на семейството преди дни.

Веднага след арестите от прокуратурата обявиха, че Павел Александров ще бъде обвинен в ръководене на организирана престъпна група, за сключване на неизгодни договори за над 500 хил. лв. и още куп други престъпления. Пет месеца след шумната акция бившият шеф на фонда все още няма конкретизирани обвинения. Това съобщи неговият защитник - адвокат Диана Ангелова.

До момента нейният клиент не е бил викан и на разпити по течащото разследване, добави тя. Адвокат Ангелова обясни, че няма представа какви следствени действия са извършени до момента от страна на прокуратурата, както и колко още време ще отнеме то, за да стигне случаят евентуално до съда. Максималният срок за разследването е две години. Ако дотогава делото не бъде внесено в съда, Александров и защитата му могат да поискат прокуратурата да направи това по тяхно желание.

При такова развитие на сюжета от държавното обвинение ще имат един месец, за да внесат обвинителен акт в съда срещу бившия шеф на фонда за лечение на деца в чужбина. В случай че прокуратурата не направи това, разследването срещу Александров ще бъде прекратено служебно.
Любопитен е фактът, че от държавното обвинение са направили отвод на прокурора, който наблюдава разследването, и то е поверено на друг преди дни.
Според запознати и до момента нямало никакви доказателства Александров или колегите му да са вземали рушвети от родители на болни деца или да са ги изнудвали.

Разследването се води срещу организирана престъпна група за престъпления по служба, безстопанственост и злоупотреби със средства.
Антимафиотите започнали да следят служителите на фонда от средата на миналата година след сигнал за финансови злоупотреби. По-късно стана ясно, че той е дошъл от министър Петър Москов. Използвани са специални разузнавателни средства (СРС), за да разберат кой каква брънка е в схемата, обясни при операцията шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

Разследването се води по няколко направления, свързани със злоупотреби за над 450 000 лв. Едното е за насочване на деца за лечение в конкретни болници в страната по препоръка на трима външни експерти, избирани по преценка на Александров от списък с 50 лекари. От 500 становища 2/3 били на тримата доктори, твърдят от прокуратурата. Те насочвали децата към своите болници и вземали по 35 лв. на становище.
До арестите през пролетта нарушения не са откривани във фонда, въпреки че са правени много проверки, както и одити на дейността.

Привикват свидетели

Един от членовете на Обществения съвет на фонда за лечение на деца, който подаде оставка преди дни, е привикан в Главната дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП). Директорът на Българския дарителски форум Красимира Величкова получила sms и обаждане от ГДБОП два дни след оставката си, съобщи самата тя на страницата си във Фейсбук.

Ето какво написа Красимира Величкова: "Случайност или не, но два дни след като напуснах Обществения съвет на фонда за лечение на деца, получих есемес и обаждане от ГДБОП. Призоваха ме като свидетел в т.нар. разследване (разбирайте репресия) срещу Павел Александров и екипа му. Оказва се, че делото от ГДБОП е прехвърлено в НСС. Така че днес в 9.00 ч. за пръв път ще имам удоволствието да посетя сградата на бул. "Г.М. Димитров" 42. Нови дрехи не съм си слагала".

Четирима членове на Обществения съвет на фонда за лечение на деца подадоха оставки в рамките на по-малко от седмица. Като причина за напускането доскорошните членове посочиха подмяната на решения и медицински експертизи, забавяне на протоколи, както и липса на диалог с директора на фонда за лечение на деца и с Министерството на здравеопазването.

Източник: България Днес
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари