Върховният съд разреши "Юбер"

0
Услугата на "Юбер" е легална в Лондон, постанови Върховният съд на Великобритания
Услугата на "Юбер" е легална в Лондон, постанови Върховният съд на Великобритания

Услугата на "Юбер" е легална в Лондон, постанови Върховният съд на Великобритания след месеци на протести от водачите на традиционните "черни таксита" в столицата, че приложението подбива техния бизнес.

Начинът, по който приложението за споделено пътуване Uber изчислява тарифите си в Лондон, не нарушава закона, е решението на върховните съдии, съобщава Financial Times, цитирани от BIG5.

Местен съдия е постановил, че приложението за смартфони, предназначено за шофьорите на Uber, не може да бъде класифицирано като „таксиметров апарат“, който е разрешен само за известните черни таксита на Лондон.

Държавната агенция Transport for London твърдеше, че начинът, по който Uber изчислява тарифите, е незаконен, но призна, че въпросът е спорен и поиска от Върховния съд да излезе с окончателно решение по спора.

„Смартфонът с Driver’s App за шофьорите не е устройство за изчисляване на тарифи само по себе си“, казва съдията в решението си, което означава, че колите на Uber могат да продължат да работят както обикновено.

Приложението на Uber изчислява дължимата сума, използвайки проследяване на изминатото разстояние с GPS и времето, отнело за пътуването. Шофьорите на черните таксита твърдяха, че това е еквивалентно на изчисляването на тарифите при такситата и затова нарушава закона.

Uber отчита сериозен ръст на дейността в Лондон, което води до сериозни спорове с таксиметровите шофьори.

Стратегията на компанията доведе до проблеми в Европа, където двама от висшите ѝ мениджъри са изправени пред съда, офисите ѝ са претърсвани и е причина за редица протести.

Мартин Чамбърлейн, адвокат на Transport for London, заяви на изслушването пред Върховния съд, че въпросният проблем е „труден“ и органът завежда делото в качеството си на регулатор на такситата в Лондон.

Целта е да получим отговор на труден юридически въпрос. Само съд може да даде подобен отговор“, каза той.

Конкурентната компания за мини таксита Addison Lee преди време заяви, че делото във Върховния съд може да има унищожителни последствия за бизнеса на Uber в Лондон, ако то доведе до глоби за шофьорите на Uber.

Uber е изправен пред редица протести и разследвания в Европа. Във Франция двама от мениджърите на Uber са изправени пред обвинения за организиране на таксиметрови услуги чрез услугата UberPop на компанията.

Очаква се конституционният съд на Франция да се произнесе по законността на услугите на Uber съвсем скоро. В същото време Европейската комисия разследва забраната на услугите на компанията във Франция и Германия.

Платформата за споделени пътувания спря временно дейността си и в България, след като в края на миналия месец Върховният административен съд потвърди решението на Комисията за защита на конкуренцията, че услугата за превози трябва да "преустанови некоректните практики".

Източник: BIG5
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари