Валията на Одрин: Преди години румънците пълнеха багажници в Русе

0
В Одрин обаче няма паника, че българите ще изкупят всичко
В Одрин обаче няма паника, че българите ще изкупят всичко

"Българските туристи помагат на нашата икономика и са винаги добре дошли!"

Това обяви пред репортери от Североизточна България валията на Одрин Гюнай Йоздемир на фона на продължаващата от два месеца "обсада" на хиляди гости от България, привлечени от валутната конюнктура и добрите цени за пазар в Турция, предава Монитор.

"Одрин е един от градовете в Турция, който най-слабо е засегнат от кризата в Турция. Със силния лев броят на туристите, идващи от България се увеличи. А това оказва позитивно влияние върху икономиката, печелят и България и Турция." - смята Йоздемир.

Противно на подобни ситуации по северната ни граница, когато румънци използваха разликата в цените на пазара и пълнеха багажници в Русе, Видин или Силистра, сред жителите на Одрин няма паника, че българите ще изкупят всичко, а обратното - местните удължават работното време и търсят за търговските си обекти - магазини и заведения персонал, който владее български език.

"Само през Капъкуле от България влизат ок. 2 хиляди автомобила на денонощие, от петък до неделя включително броят им стига до 5 хиляди на ден, като основната част, може би 90 процента от тях посещават Одрин и околностите." - обобщава статистиките дипломатът Андон Андонов, съветник в Генералното консулство на България в Одрин.

70 на сто от чужденците, които отсядат в одринските хотели в дните от четвъртък до неделя през последните два месеца са от България, една пета са гърците и една десета са румънци.

"Нашите скъпи приятели българите идват тук в четвъртък вечер, на другия ден правят алъш-вериш на петъчния ни пазар. За първи път бях в България през 1993 година, тогава обменях 100 лири за 400 лева. Сега, 25 години по-късно, вие получавате 400 лири срещу 100 лева.

Сега вие правите тук алъш-вериш, хапвате, пийвате, отсядате в хотелите ни и дори горивото си зареждате тука. Вчера бяхме ние, днес сте вие, важното е разбирателство да има. Всичко се обърна наопаки. Имаме една приказка, не е важно какво е било, важно е какво ще бъде. Вчера бяхме ние, днес сте вие, важното е разбирателство да има." - коментира ситуацията и Ахмет Хаджиоглу, областен директор на турското министерството на културата и туризма в областта Тракия.

За българските туристи най-горещите точки на търговската карта на Одрин са изграденият преди ок. 2 години скоро мол "Ераста", петъчният пазар в края на ул. "Сарачлар", аутлетът по пътя към Истанбул и съботният пазар с битак зад него и неделният фермерски пазар на същото място.

Тъй като достъпът до "Ераста" е оборудван със средства за контрол и сигурност има и точна статистика за броя на посетителите - 55 хиляди души влизат там на ден, а по всички етажи може да се чуе българска реч.

Дори в най-реномираните търговски обекти продавачите и собствениците са гъвкави и приемат плащания в лири, лева и евро, а на пазарлък подлежат не само цената на стоката, а и курса по който плащате, ако решите да дадете левове или евро.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари