В УМБАЛ "Медика" в Русе на пациентите с Ковид-19 вече изписват безплатни лекарства

1
Според управителя на поликлиниката обаче има опасност за по-голямо разпространение на вируса при посещение на аптеките, откъдето ще се получат безплатните лекарства
Според управителя на поликлиниката обаче има опасност за по-голямо разпространение на вируса при посещение на аптеките, откъдето ще се получат безплатните лекарства

70 Ковид зони в медицински центрове и поликлиники са обособени в цялата страна

Там се преглеждат безплатно пациенти с доказан коронавирус в леко и средно тежко състояние. В Ковид зоните ще се изписват и безплатни лекарства. В 8 области в страната обаче, няма нито една такава зона, предава BulgariaOnAir

Благоевград е една от тях. Причината за това е липсата на персонал. Тази функция в момента е поета от Спешното отделение към болницата в града.

"Както и за всяка медицинска дейност, и за Ковид зоните е нужен персонал, той е кът. Няма го. Що се отнася до прегледите, в нашето Спешно отделение приемаме всякакви случаи, правим тестове, изписвамеГоляма част от прегледите, които се правят в тези Ковид центрове се извършват от нашето спешно приемно отделение. То е едно и също, но идеята е да се облекчи нашата работа, за да могат там да се приемат по-тежките случаи", заяви директорът на МБАЛ Благоевград д-р Огнян Митев.

Във Втора поликлиника в Русе Ковид пациентите в леко и средно тежко състояние вече могат да бъдат прегледани безплатно и да им бъдат изписани безплатни лекарства.

"Пациентът идва при нас с направление от личния лекар и с доказана инфекция. В нашия кабинет се преглежда от двама специалисти и след това го насочват към рентген или лабораторни изследвания. Едва тогава се изписват медикаментите", уточни директорът на УМБАЛ "Медика" Алисе Муртезова.

Според управителя на поликлиниката обаче има опасност за по-голямо разпространение на вируса при посещение на аптеките, откъдето ще се получат безплатните лекарства.

"За мен не е известно да има аптека с часове, в които да се обслужват само пациенти с Ковид-19 и е много трудно да се опазят останалите клиенти в аптеката от това да бъдат заразени", коментира Муртезова.

Все още от Министерството на здравеопазването не са осигурили пулсоксиметри на поликлиниката, които да бъдат предоставени след преглед на пациентите за домашно ползване. Не е ясно и как те ще ги получават и връщат след лечението.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Младеж, девойка и мъж в купето на влак. Девойката е с много къса пола и дълбоко деколте, което те кара да... Девойката се опитва да привлече вниманието на младежа, питайки го какво чете. Той не обръща внимание дори на поканата ѝ да отидат до вагон-ресторанта. Накрая тя излязла сама от купето. Веднага щом затворила вратата мъжа казва на младежа:
- Ти в ред ли си? И ти се натиска! Аз така се възбудих, че бих изчукал и куче!
Младежа:
- Бау, бау...

Харесай Дунавмост във Фейсбук