УМБАЛ "Медика" обяви ден на отворените врати

3
Причината е Световният ден на бъбрека
Причината е Световният ден на бъбрека Снимка: УМБАЛ "Медика"

Причината е Световният ден на бъбрека

По повод Световния ден на бъбрека отделението по Диализно лечение на УМБАЛ "МЕДИКА РУСЕ" обявява ден на отворените врати.

Кога - 14.03.2024 г. /четвъртък/

За кого - за всеки желаещ пациент на диализно лечение или в преддиализно състояние, който желае да го посети и да се запознае със специалистите

Как - с предварително записване на: 0882 821 733 в работните дни

Само ранната диагностика и адекватното лечение могат да ограничат прогресията на бъбречните увреждания и да елиминират сърдечно-съдовите последствия.

Според специалистите има няколко златни правила, които ако спазвате, ще опазите здрави бъбреците си:

Бъдете активни! Ходенето пеш, тичането, карането на колело, упражняването на някакъв вид спор са полезни не само за общото ви здравословно състояние, но и за здравето на бъбреците ви. Движението намалява артериалното налягане и така се ограничава риска от развитие на хронично бъбречно заболяване.

Хранете се здравословно и поддържайте оптимално тегло. Оказва се, че наднорменото тегло и особено затлъстяването водят до увреждане на бъбреците. Препоръчват се повече плодове и зеленчуци и сол не повече от 1 чаена лъжичка на ден. Ограничете приема на пакетирани и бързи храни.

Не пушете! Цигарите са рисков фактор за здравето на бъбреците, защото затрудняват притока на кръв до тъканите им.

Не злоупотребявайте с лекарства! Не прекалявайте с болкоуспокояващите! Известно е, че при продължителен прием на нестероидни противовъзпалителни медикаменти, страдат бъбреците. Винаги се съветвайте с лекар или фармацевт!

Пийте достатъчно вода! За нормалната диуреза са необходими поне 2 литра вода на ден.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Доволен гражданин
    Чудесна инициатива. Браво, Успех в начинанията и за в бъдеще.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари