В Сицилия арестуваха трима души за фалшиво ваксиниране срещу коронавирус

0
Полицията е използвала скрита камера
Полицията е използвала скрита камера

Полицията е използвала скрита камера

Противниците на ваксинирането в Сицилия са платили на медицинска сестра да им постави фалшиви инжекции срещу КОВИД-19, за да получат здравен сертификат, който е задължителен за някои професии.

Това съобщи днес Ройтерс, позовавайки се на полицията.

Трима души, включително медицинската сестра и местният лидер на известното като "No-Vax" движение в Италия, са били арестувани и ще им бъдат повдигнати обвинения в корупция и фалшифициране, предава БТА.

Полицията е използвала скрита камера, която заснела как медицинската сестра, работеща в голям център за ваксинация, изпразва спринцовката с ваксината в хартиена кърпичка преди да вкара за кратко иглата в ръката на "ваксинирания".

По този начин са били получени около дузина здравни сертификати, включително от полицай. Местните медии съобщават, че хората са платили до 400 евро всеки за услугата.

"Разкрихме тъмните и измамни заговори на тези твърдо решени хора, които не се колебаят да нарушават закона," гласи изявление на полицейския комисар на Палермо Леополдо Ларикия.

В стремежа си да ограничи инфекциите с КОВИД-19 правителството направи ваксинацията задължителна за здравните работници, учителите, служителите на правоприлагащите органи и военните.

На 6 декември Италия допълнително затегна ограниченията за хората, които все още не са ваксинирани, ограничавайки достъпа им до редица места и услуги, включително места на закрито в барове и ресторанти, музеи, кина, клубове и спортни събития.

Около 81 на сто от всички италианци са получили една или две дози ваксина - един от най-високите проценти в Европа - докато 26 процента от населението са си направили и подсилваща инжекция.

С нарастването на натиска за ваксиниране се появиха и съобщения за хора, които се опитват да измамят системата.

По-рано този месец един зъболекар се появил на ваксинация в северна Италия с фалшива силиконова ръка с надеждата да заблуди медицинска сестра да му направи инжекция, за да получи здравен сертификат за КОВИД-19.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари