В САЩ откриха литий, достатъчен за стотици милиони батерии за електромобили

1
Експерти считат, че това е най-голямото находище на ценния метал в света
Експерти считат, че това е най-голямото находище на ценния метал в света

Експерти считат, че това е най-голямото находище на ценния метал в света

Служители на Министерството на енергетиката на САЩ (DOE) оповестиха публично резултатите от проучване, проведено от Националната лаборатория Лорънс Бъркли, по време на което са открити огромни запаси от литий под езерото Солтън в Калифорния, съобщава Interestingengineering.com, цитиран от Automedia.bg.

Според експерти този литий е достатъчен за производството на 375 милиона батерии за електрически автомобили. Експертите също смятат, че това е най-голямото находище на литий в света. Длъжностните лица от своя страна подчертаха важността на лития за „декарбонизиране на икономиката“ и постигане на целите, поставени от президента Байдън за въвеждането на електрически превозни средства, които трябва да съставляват 50% от общия автомобилен парк до 2030 година.

Изданието съобщава още, че според оценките на експертите в района на геотермалните ресурси на езерото Солтън капацитетът за производство на геотермална електроенергия ще се увеличи от 400 MW на 2950 MW. Сега езерото е център за извличане на литий от геотермални соли, а проучване на Министерството на енергетиката позиционира находището като ресурс, способен да посрещне търсенето на литий в продължение на десетилетия.

Този проект обаче има редица проблеми. Въпреки че Министерството на енергетиката твърди, че "литиевият резервоар" може да осигури на САЩ литий, разработването и производството на този ресурс в търговски мащаб е доста трудна задача. Компании като Berkshire Hathaway Energy и Controlled Thermal Resources вече инвестират в технологии за ефективно извличане на литий от геотермални източници. Акцентът е поставен върху развитието на технологията за директно извличане на литий, отхвърлянето на вредни за околната среда методи, като открити сондажи и басейни за изпаряване.

Възможността за добив на литий в езерото Солтън обаче е много привлекателна за инвестиции. Компании като GM, Stellantis и Ford вече са подписали споразумения за партньорство за разработване на областта, което показва доверието на индустрията в потенциала на проекта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    ха-ха
    Звучи някак като блъф.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари