В Русе заседаваха по въпросите за индустрията и новите технологии

0

Днес, под председателството на г-н Явор Янчев – заместник областен управител на Област Русе, се състоя заседание на Постоянната секторна комисия в областта на индустрията и новите технологии. Специален гост-докладчик на заседанието беше г-н Юлиян Балчев – главен експерт в дирекция „Маркетинг и инвестиционно обслужване“ на Българска агенция за инвестиции.

 Особен интерес предизвика представената от г-н Балчев презентация, касаеща стимулите за приоритетни инвестиционни проекти в България. Посочени бяха примери за успешни крупни проекти на Девня Цимент, Бер Хелла Термоконтрол ЕООД, Лукойл, Електрокабел България с обща стойност на проектите 2.9 млрд. лева и 10 080 нови работни места. През 2015 г. БАИ сертифицира 3 инвестиционни проекта на обща стойност 130 млн. лв. и 327 работни места. В напреднал етап на сертифициране  са други 3 инвестиционни проекта в сферата на производството и научно-изследователската и развойна дейност на обща стойност 55 млн. лв. и предвиждащи 418 нови работни места. В обобщение, г-н Балчев сподели „България разполага с прекрасни условия за инвестиции и за живеене“, като посочи, че Агенцията е отворена за сътрудничество и оказване на подкрепа при реализирането на инвестиционни проекти.

На следващо място, г-жа Катя Горанова – изпълнителен директор на Бизнес център за подпомагане на малки и средни предприятияРусе, докладва етапа на разработване на регионалната Иновационна стратегия за интелигентна специализация за Северен централен район. Тя посочи, че в сравнение с останалите области в СЦР от Област Русе е акумулирана подробна и конкретна информация относно предложения за проекти на областно ниво, които да бъдат заложени в програмата за изпълнение на цитираната Стратегия.

В заключение, г-н Янчев отправи апел, въпреки проблемите, да се потърси ефективен модел за работа и съвместно взаимодействие, като наблегна на обстоятелството, че промяната зависи от самите нас. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари