Бизнес центърът в Русе помага на малките фирми да се наложат на пазара

0
Фирмите от хранително-вкусовата промишленост в Североизточна България са твърде малки, а това създава проблеми
Фирмите от хранително-вкусовата промишленост в Североизточна България са твърде малки, а това създава проблеми Видео: БНТ

Фирмите от хранително-вкусовата промишленост в Североизточна България са твърде малки.

Една от стъпките за повишаване на конкурентоспособността им е обединяването им в клъстъри, включително и с партньори от други държави. Така продукцията им ще може да достигне до повече потребители както у нас, така и на европейските пазари, информира БНТ.

99% от европейските фирми за храни и напитки са малки или средни предприятия и те са в непрекъсната конкуренцията. За да могат българските предприятия да се наложат на пазара от Бизнес центъра в Русе ще се опитат да установят какви са техните проблеми според самите тях и да им помогнат да ги решат.

Катя Горанова – изп. директор на Бизнес център – Русе: Нещо, което трябва да се стабилизира, това е усещането у хората за качество на продукцията. От една страна да поддържат действително качество, от друга страна хората да са убедени, защото все повече се говори за здравословен начин на живот, за чисти храни.

Наблюденията на Бизнес центъра показват, че фирмите понякога се плашат да посягат към иновации, а те може и да са много прости трикове.

Катя Горанова – изп. директор на Бизнес център – Русе: Правиш продукт, който е на основата на домата, а самата опаковка е от доматени обелки – екологична, разгражда се.”

Целта на международния проект е устойчиво развитие на хранително-вкусова промишленост на база българска селскостопанска продукция. А в момента това е почти невъзможно, защото фирмите са малки и не могат да предложат големи количества за външните пазари.

Катя Горанова – изп. директор на Бизнес център – Русе: Работим и в посока да се създаде и клъстър. Но това е процес, който ще го наблюдаваме къде са тесните места, за да можем да стигнем до реално коопериране.

През следващите 2 години фирмите от Русе и околните области ще могат да се запознаят и с добри практики в Гърция, Кипър и Албания, както и да създадат контакти с местни предприятия и търговци.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари