В Русе се отбеляза 135-годишнината от създаването на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров"

0

Днес в Русе се проведоха честванията по повод 135-тата годишнина от създаването на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров”.

На официална пресконференция в Заседателна зала присъстваха кметът на Община Русе Пламен Стоилов, капитан I ранг проф. д. в. н. Боян Медникаров – началник на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, капитан I ранг доц. д-р Калин Калинов – зам.-началник по учебната и научна част и други представители на Военноморското училище.

Като домакин, г-н Стоилов приветства делегацията и заяви, че за него е изключителна чест тържествата да започнат именно от Русе.

„Дълги години Военноморското училище във Варна доказва висок професионализъм и стремеж към развитие. Ние като русенци сме тясно обвързани с историята и традициите на училището, защото корените на военноморското образование тръгват именно от тук,“ заяви кметът Пламен Стоилов.

Проф. Медникаров увери, че е щастлив, че е в града, в който са положени основите на ВВМУ. По думите на началника на морското училище, институцията, която ръководи е една от най-добрите в страната с над 2 800 студенти.

„Стремим се да създаваме по-добри условия за работа и възможност за по-качествено обучение. Благодарение на добрата международна оценка на ВВМУ, към настоящия момент се обучават студенти от над 10 държави“, допълни проф. Медникаров.

Програмата на честванията включваше още церемония по полагане на венци и цветя пред Паметника на моряка, тържествено шествие, което продължи към ул. „Александровска” до площад „Свобода”.

Сред присъстващите бяха кметът Пламен Стоилов, Митрополит Наум, зам.-областният управител Явор Янчев, председателят на Общински съвет – Русе чл.-кор. проф. д.т.н. Христо Белоев, както и Асоциацията на възпитаниците на морското училище във Варна, граждани и гости на града.

От 17 ч., в Голяма зала на Доходното здание ще се проведе Тържествено събрание – концерт по повод празника на Морското училище, където г-н Стоилов ще награди двама отличили се преподаватели и един курсант.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари