Преди 146 години Русчук става Русе

10

Честваме Освобождението на Русе

На днешния ден преди 146 години Русе се освобождава от оковите на османското иго и получава правото освен Русчук, да се нарича с българското име Русе.

На 20 февруари 1878г. руските войски тържествено влизат в Русчук под предводителството на генерал Тотлебен, съпроводен от 200 офицери, една пехотна бригада с артилерия и 3 000 казаци.

Първи, към 9:00 часа сутринта, по шосето от град Бяла, водещо към предните укрепления на Русчук, се появил първият батальон на 128-и Болховски пехотен полк. Малко след това пристигнал и командващият отряда генерал Е. И. Тотлебен, съпровождан от своя щаб. Генералът поздравил батальона на Болховския полк и се отправил към южния форт на крепостта (от към страната на Разградското шосе), където своевременно пристигнали 1-ва бригада на 33-та пехотна дивизия и 12-и хусарски Ахтирски полк, които командвал генерал-майор Тимофеев.

Начело на тези части Едуард Иванович Тотлебен се насочил към крепостта Кадъ Табия. Тук той бил посрещнат от Салем паша, който бил комендант на крепостта след изтеглянето на Касерли Мехмед паша, от турска почетна рота, оркестър и делегация от жителите на град Русе начело с епископ Климент Бранитски, със светско име Васил Друмев, който замествал тогава заминалия за Цариград русенски митрополит Григорий. На руски език епископ Бранитски произнесъл приветствено слово, което до такава степен впечатлило присъстващите на церемонията журналисти, че било специално отбелязано от английския вестник „Таймс”, руския „Московски ведомости” и други.

Първи в града влезли батальон от 129-и Бесарабски пехотен полк и лейб-гвардейски Атамански полк, съпровождани от ликуващи българи. Пред църквата „Св. Троица“ руските войски били посрещнати от множество хора, а ген. Тотлебен – с хляб и сол.

Като единствено официално име е установено паралелното на Русчук българско име Русе.

За пръв губернатор на Русчушката губерния бил назначен Алексей Александрович Тимофеев, а за негов секретар – писателят Иван Вазов.

Честваме Освобождението на Русе с редица събития

Годишнината ще бъде отбелязана с благодарствен молебен и поднасяне на венци пред Пантеона на възрожденците. Тържествената церемония ще се започне в 11:30 ч.

От 9 ч. в Катедрален храм „Света Троица“ Русенският митрополит Наум, Главиницкият епископ Макарий и свещеници от Русенската Света Митрополия ще отслужат благодарствен молебен в памет загиналите на паметната дата.

В 10:30 ч. на площада пред храма Национално дружество „Традиция“ организира възстановка на влизането на руските войски в Русе и посрещането на ген. Тотлебен.

От 11:30 ч. в Пантеона на възрожденците ще се проведе и тържествената церемония с участието на Общинския духов оркестър с диригент Димчо Рубчев. Слова ще произнесат кметът Пенчо Милков, областният управител Данаил Ковачев и директорът на Регионалния исторически музей проф. Николай Ненов.

По традиция в края на церемонията ще бъдат положени венци и цветя в памет на загиналите герои. Желаещите могат да се запишат предварително на имейл [email protected].

В церемонията ще се включат още Дарина Даскалова – дългогодишен победител в Конкурса за рецитал „За да я има България“, организиран от Общинския младежки дом, и Детско-девическият хор „Дунавски вълни“ при Общинския детски център за култура и изкуство с диригент Весела Тодорова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    13
    Господи,
    прибери си вересиите! „Захари Стоянов: „Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя”“ С две думи, да бяхме си останали под султана! Абе, даскале, Джендо що се скатава и не участва в Освободителната война?!? Стамболов също! Що така, нали са големи революционери?!?
  • -4
    12
    до 9
    Много ти отива да си фен и да цитираш един неграмотен овчар от Балкана. Родеете се по начин на мислене.:) И Захари Стоянов щеше да гласува за промяната като теб!:)
  • -5
    11
    до 10
    Трябва да признаеш, че държава се създава по-лесно от губерния отколкото от вилает. Много са се опитвали преди това, ама неуспешно. И ти трябва да четеш по-малко от буквичките във Facebook.
  • 5
    10
    Do 7
    Държавата ни я създадоха хора като Стамболов. Дотогава бяхме губерния.. но книги трябва да се четат.. ама не от ония червените, и не буквички във фейсбук с картинки отзад
  • 9
    9
    daskal
    Захари Стоянов: „Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя”
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари