В Русе откриха изложба от мартеници

0

Днес, на 2 март от 11:00 ч се откри етнографска изложба от колекция мартеници на Мариянка де Монтис – дарител на Русенския музей.

Темата на изложбата е мартениците и мигрантите по света. В условията на съвременната глобализация и динамично развитие българите в емиграция устойчиво разпознават мартеницата, като най-български символ, част от романтично-носталгичните спомени в куфара на емигранта.

Поради различното часово време по света, изложбата се открива на 2 март – когато празнуват нашите българи зад граница.

Мариянка де Монтис е родена през 1932 г. в гр. София. От 1958 г. живее и работи във Франция. Член е на френското дружество на преводачите, а след пенсиониране е предложена за кавалер на ордена за земеделски заслуги на Република Франция. Дарител на колекция от мартеници за Регионален исторически музей, Русе, както и на витрина за експониране на колекцията.

Народ, способен да създаде такова разнообразие от два цвята – бял и червен не може да изчезне. Неговото въображение ще го спаси...!” - Мариянка де Монтис

Дванадесет метровия коридор на фамилната къща беше превърнат в експозиция с мартеници, обогатявана всяка година и представена официално на всички гости с пояснения за символиката на българските традиции.” Мариянка де Монтис

На тържественото честване на Трети март българската общност в Чикаго мартеници се връчват на всички официални гости – „Гледаме повече да са от американска страна” (П.С.)

Изпращам мартеници за Италия, Гърция, Турция. Не че не могат да си направят, но така – чакат моите. Като нещо от България. Надявам се...” (Б.Х.)

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари