В последните си часове убиецът от Берлин готвел ново кръвопролитие

0
Подозират, че е опитвал да се свърже с бивши съкилийници, но до последно е действал сам
Подозират, че е опитвал да се свърже с бивши съкилийници, но до последно е действал сам

Разследващите се опитват да установят какво точно е правил терористът от Берлин през последните си 48 часа. Почти в същия момент, в който медиите по света разпространиха снимки на трупа му, „Ислямска държава“ публикува видео без регистрирани дата и час. На него Амри й се кълне във вярност и се зарича: „ще ви заколим като свине“.

Синхронът е добре изчислен и моделът е добре познат – по този начин се чества краят на един “мъченик“, съобщава „24 часа”, позовавайки се на вестник „Република”.
 
Видеото не казва нищо ново в пропаганден аспект, но оставя отворен въпросът за това – сам ли е действал или не младият тунизиец? Според „Република“ видеото може да е като послание в бутилка към бъдещите поколения, които ще се посветят на „мъченичество“, но също така и признак за една не толкова виртуална връзка със седалището майка на Терора. Въпреки това обаче последните часове от отчаяното бягство на Амри говорят за това, че е бил сам, информира Блиц.
 
Амри е бил облечен с три чифта панталони, нахлузени един върху друг. У себе си е носел 1005 евро в брой – 18 банкноти от 50, пет от 20 и една от 5 евро – като че ли получени от банкомат. Изглежда така, сякаш се е отървал при бягството си от всякакви кредитни карти, които са можели да насочат към следите му. Това обаче не е начинът на действие на човек, който може да разчита на мрежа от контакти.

Според италианските следователи телефоните и телефонните карти също останали „тихи“ - това обстоятелство потвърждава хипотезата, че не е имало нищо предварително организирано нито за атентата, нито за последвалото го бягство.
 
Според телекамерите, регистрирали Амри, излиза, че никой не го е придружавал по време на последната част от пътуването му между Шамбери във Франция и Милано. Според видеокамерите на гарата на Торино той слиза от влака в 20.18 часа на 22 декември, след като е тръгнал от Шамбери в 17.15 часа и няма никой с него. Амри пристига на гарата в Милано към 1 часа през нощта на 23 декември и пак е сам. Че Амри е сам, се разбира и от друг факт според италианските следователи. Въпреки че е имал билет от Шамбери до Милано, който е купил с пари в брой, той е слязъл в Торино.
 
„Има само една причина той да смени влака в Торино – нещо извънредно се е случило или пък присъствието на някого във влака го е изплашило“, твърдят източници на вестник „Република” от Антитерористичните части. Това, според тях, е поредно доказателство, че той е бил сам и е разчитал само на себе си.
 
На гарата в Торино Амри престоява 3 часа и купува още веднъж с пари в брой билет за Милано. Все още следователите се опитват да разберат дали през тези часове Амри се е мъчел да намери контакт в Милано или в Торино. И това показва, според следовaтелите, че нищо при него не е било предварително програмирано. На всичкото отгоре Амри обикаля пеша на спирката в Сесто Сан Джовани. Хипотезата на следователите е, че веднъж пристигнал в Милано, Амри е започнал да търси някой, който да му помогне.
 
Може би се е надявал да го намери сред общността от Магреб в Милано, но защо не - и в средите на наркотрафикантите в града. Амри е прекарал в италианските затвори 4 г., делейки килии със северноафриканци. Може би през последната си нощ той се е опитвал да се свърже с бивши затворници. Според „Република“ италианските следователи пресяват сега едно по едно имената на всички затворници, които са били съкилийници на Амри.
 
Следователите не отхвърлят обаче и друга версия – че в отчаянието си и в убедеността си да стане мъченик за каузата на „Ислямска държава“ Амри е решил, че Италия и Милано трябва да изиграят ролята на финална линия в бягството му. Това е трябвало да послужи като отмъщение към страната, в чиито затвори е лежал и е бил унизен. С други думи – подготвял е проливането и на друга кръв, този път италианска, по Коледа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари