В Оряхово отказват да се евакуират

0
Свличащата се през последната седмица земна маса разруши част от подпорната стена и пътя от Оряхово към с. Лесковец
Свличащата се през последната седмица земна маса разруши част от подпорната стена и пътя от Оряхово към с. Лесковец

Въпреки заповедта на кмета на Оряхово Росен Добрев за евакуацията на хората от застрашените от активизиралото се свлачище, досега нито едно семейство не се е преместило в определеното за целта общинско общежитие. Жителите на 17 от 19-те най-застрашени от разрушаване къщи са подписали декларация, че отказват да се евакуират. Някои от тях все пак са напуснали повлечените от земните маси сгради и са отишли при свои близки в други части на града.

"Условията в предоставеното за евакуация общежитие не са от най-добрите и може би заради хората отказват да се настанят в него, призна кмета на Оряхово Росен Добрев. - Но в момента не разполагаме с друга подходяща сграда. Повечето от застрашените в опасната източна част на града предпочитат да останат близо до имуществото и да спасяват кавото могат от него."

Огромното свлачище с площ 293 хиляди кв. м. временно е спряло да се движи през последното денонощие, съобщиха от общинската комисия, която непрекъснато го наблюдава. Експертите обаче предупреждават, че нови валежи могат да го активизират отново и пораженията да бъдат още по големи.

Свличащата се през последната седмица земна маса разруши част от подпорната стена и пътя от Оряхово към с. Лесковец. Шосето, по което трябва да се извърши евакуацията при авария в АЕЦ "Козлодуй", вече е затворено за движение. Ограничено е и придвижването на автомобили в цялата източна част на Оряхово заради нанесените от свлачището щети по основните улици.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари