В ОДМВР - Русе се проведе среща по проблемите на домашното насилие

1

От днес стартират 16 световни дни за борба с насилието, основано на пола

Днес в сградата на ОДМВР – Русе бе проведена работна среща по въпросите свързани с превенция, защита и борба с домашното насилие. В нея взеха участие председателят на Русенски районен съд Елена Балджиева; административният ръководител на Русенска районна прокуратура Ирена Костадинова; Детелина Матева, директор на дирекция „Социално подпомагане“; комисар Димитър Вачков, началник отдел „Охранителна полиция“ в ОДМВР – Русе, други служители от областната дирекция на вътрешното ведомство и управителят на Сдружение „Център Динамика“ Деана Димова.

Обсъдиха се основни въпроси, касаещи механизмите на работа, взаимодействието между институциите и НПО, както и конкретни предложения за подобряване на дейностите. Бе отбелязано, че Русе се нарежда на едно от челните места в страната по ефективност в това направление.

По време на дискусиите се представиха статистически данни, касаещи тематиката. За периода 2020 – 2022 г. са образувани общо 367 преписки; 50 досъдебни производства и са осъдени 14 лица, по данни на прокуратурата.

По данни на съда през миналата година са водени 86 дела за домашно насилие, а до момента през тази 82.

Статистиката на МВР сочи, че през миналата година в Русенско са били издадени общо 78 заповеди за домашно насилие – 51 за незабавна защита, а 25 за защита, като до момента през настоящата година те са общо 66 – 16 за защита, а 50 за незабавна защита. По отношение на престъпленията в условия на домашно насилие през 2020 г. са образувани 17 досъдебни производства /ДП/ и 21 преписки; през 2021 г. – те са били 9 ДП и 16 преписки, а през тази до момента – 10 ДП и 11 преписки.

От Сдружение „Център Динамика“ – Русе споделят, че при тях са били проведени общо 237 консултации за 2020 година, 273 през 2021 г., а през настоящата – 259. Консултирани жертви на домашно насилие са: през 2020 г. - 57, 2021 г. – 64, 2022 – 56. Настанени в кризисен център са: 19 лица и деца през 2020 г., 19 през 2021 г., а през 2022 – 27.

В днешния ден в сградата на ОДМВР – Русе бе подредена фотоизложба по темата за домашното насилие, предоставена от Сдружение „Център Динамика“- Русе, която е част от организирана съвместна превантивна кампания сред младите хора в Русенско в периода 25 ноември – 10 декември. Изложбата ще гостува и ще бъде показвана пред ученици и студенти в русенски учебни заведения.

Ежегодно, между 25 ноември - Международния ден за елиминиране на насилието срещу жените и 10 декември - Денят на правата на човека, в международен мащаб се отбелязват 16 световни дни за борба с насилието, основано на пола.

Кампанията за първи път е организирана през 1991 г. от активисти от учредителния институт за глобално лидерство на жените и продължава да се координира всяка година от Центъра за глобално лидерство на жените. Инициативата е насочена към правителствата, гражданското общество, женските организации, младите хора, частния сектор, медиите и ООН за обединяване на усилията за борба с глобалната пандемия на насилието срещу жени и момичета.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Right
    Това нагло и лакомо същество от Динамичния център пак ли се е наместило на масата. Спиране няма тая лакомия.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари