В Милано опитаха да забранят изучаването на Достоевски. Кой е следващият - Пушкин, Лермонтов?

0
Единствено геният на Гогол може да почива спокойно, защото е украинец по произход
Единствено геният на Гогол може да почива спокойно, защото е украинец по произход

Скъпи приятели, споделям с вас огромното си изумление от едно събитие, което наистина ме шокира.

Светът е започнал да се плъзга по наклонената плоскост. Не ми се вярваше, че е възможно в една люлката на европейския ренесанс Милано, градът дал не малка част от днешното духовно наследство на света, да се забранява изучаването на един от великите световни писатели - Фьодор Достоевски.

Да, оказа се, че е истина. Като някакво уродливо ехо на войната в Украйна, ректорът на Държавния университет в Милано забранил до второ нареждане да се изучава творчеството на Достоевски. Нечувано, направо останах безмълвен, когато прочетох това. Що за тесногръдие, за да не кажа варварство?! Войната в Украйна е безумна, Два близки народа се унищожават на около 300 километра по море от нас. И това е неописуема трагедия.

Но какво общо има тук Достоевски. Неговото творчество е част от духовната съкровищница на света. Неговото наследство е непреходно и отдавна е достояние на всеки един четящ човек. Не съществува аргумент, с който да посегнеш върху това. С таланта си той е постигнал своето безсмъртие. Дори бившият италиански премиер Матео Ренци реагира на спорното решение. Отзвукът е много силен и в крайна сметка тази нелепост беше отменена. И слава богу!

Защото се питам, кой е следващият? Толстой, Пушкин, Лермонтов, Тургенев. Или пък Михаил Булгаков, който е руснак, но пък за беда е роден в Киев, завършил е тамошния университет и по-голямата част от недългия си живот е прекарал в Украйна. С него какво ще правим?! Единствено геният на Гогол може да почива спокойно, защото е украинец по произход. Човешката глупост наистина може да бъде безкрайна, както е казал Айнщайн. А пророкът Оруел някакси е успял да види и това: "Когато всички мислят еднакво, това общество вече е диктатура или е узряло да се превърне в такава".

Страшното идва, когато взимаме най-лошото от опита на света, а не се стремим към по-доброто. Милано е градът, който даде зенита в творчеството на гениалния Леонардо, градът на "Тайната вечеря". Този град не може да отнеме Достоевски от културата на света. Все още не сме се върнали във времената на Инквизицията, за да изравяме гробовете на така наречените еретици, които и в смърта си да нямат покой и да издигаме клади. И точно написаното от Достоевски ни пази от тази фатална за човешката цивилизация крачка.

Великият му ум ни остави "Бесове' именно с прозрението за тъмните ъгли на човешката душа, които обществото може да завладее и управлява по един трагичен начин.

Славчо Атанасов, политик, Фейсбук

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    русенец
    Е, то и фашизмът се е родил в Италия. И тогава са забранявали и горили класици. Нищо ново под слънцето.
  • 1
    2
    darkaveng
    Това са европейските ценности в действие! Ма в какво действие - няма значение!
  • 10
    1
    русенец
    Пък руснаците ще ви забранят менделеевата таблица.:) Извинявайте, идиоти, ама какво общо има Тургенев с това, което се случва в момента? Трябва ли да забраним Верди, защото сте родили и Мусолини?! Този ЕС все повече заприличва на социалистическия блок от времето на стагнацията - на върха идиоти и всеки от тях се чуди с каква простотия да изпъкне. После се чудим защо Путин има по-висок рейтинг в САЩ от Памперса и в ЕС от туземните ръководители.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари