В края на октомври България ще може да търгува ток с цяла Европа

0
Влияние на цените оказват недостигът на ток в целия регион на Югоизточна Европа и износът, който прави страната ни
Влияние на цените оказват недостигът на ток в целия регион на Югоизточна Европа и износът, който прави страната ни Снимка: БГНЕС / Архив

"Към края на октомври се очаква пазарното обединение с Румъния да е факт и страната ни да може да търгува ток с цяла Европа"

Това каза в интервю за БНР изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор Ангелин Цачев.

Пазарното обединение с Румъния трябваше да стане в края на миналата година, но се забави заради закъснението на междинния проект, който трябваше да обедини границите на Унгария, Австрия и Полша.

Забавяне на нашето обединение със северната ни съседка повече не може да има, казва Ангелин Цачев.

„Тестовете по проекта се стартира на 20 септември и се очаква стартиране на пазарното обединение между 26 октомври и 29 октомври“.

След това страната ни ще може да търгува той с цяла Европа.

„Ако има достатъчно капацитет на всички граници, през които трябва да премине енергията, можем да търгуваме и с Германия, и с Белгия, и с Франция, Люксембург и т.н.“

Ангелин Цачев отхвърли тезата, че пазарното обединение с Гърция, което стана факт преди това с Румъния, е една от причините наскоро токът на нашата борса да бъде най-скъпият в Европа.

По-скоро влияние на цените оказват недостигът на ток в целия регион на Югоизточна Европа и износът, който прави страната ни.

Износът е огромен. В момента изнасяме между 25 и 30 хиляди мегаватчаса на денонощие, приблизително произведената енергия от един блок на АЕЦ „Козлодуй излиза от страната в рамките на едно денонощие“, каза Ангелин Цачев.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари