В Индия сега е страшно

0
А най-лошото тепърва предстои: очаква се връхната точка на кризата с коронавируса да настъпи в средата на май
А най-лошото тепърва предстои: очаква се връхната точка на кризата с коронавируса да настъпи в средата на май Снимка: Getty images

В Индия и сега е страшно

А най-лошото тепърва предстои: очаква се връхната точка на кризата с коронавируса да настъпи в средата на май. "Хората тук просто умират, защото така и не получават помощ в болниците."

Нервите са опънати докрай, разиграват се грозни сцени на отчаяние. Няколко мъже нападат лекари и болногледачи - от гняв, че човек от семейството им е починал от Ковид-19. Изоставени на произвола на съдбата - така се чувстват хората в Индия, предава Дойче Веле.

80% от болните починаха, защото така и не получиха помощ в клиниките“, казва Нишант Вадван, който тъкмо е погребал свой роднина. „Мисля, че беше възможно да спасим тези хора, но те просто не бяха лекувани. Няма лекарства, няма спринцовки, няма кислород. Затова хората тук просто умират.“

Ужас, паника, безпомощност

Едва ли може да се установи колко точно са жертвите на коронавируса в Индия. Действителният брой на смъртните случаи по всяка вероятност е значително по-висок от официалните числа. А клиниките отдавна работят на ръба на възможностите си - не само в Делхи или в Мумбай. Също и в най-многолюдния индийски щат Утар Прадеш, в северната част на страната, има огромен недостиг - предимно на кислород.

"Връхната точка на кризата тепърва предстои. Тя вероятно ще настъпи в средата на май. Тогава ще имаме три или четири пъти повече пациенти. Нуждаем се спешно от кислородни бутилки. Много спешно. Иначе тук ще умират много повече хора“, казва лекар по индийската телевизия.

Безпомощност, паника, ужас - целият този хаос от емоции е изпитала и Барка Дут, чиито репортажи от различни части на страната се следят от милиони хора в социалните мрежи. Вече повече от година тя обикаля из цяла Индия и разказва за последиците от пандемията. Нейните репортажи винаги са посветени на обикновените хора. Тя самата също е засегната от нещастието - баща ѝ е една от жертвите на пандемията.

"Нищо не функционираше"

"Първо изобщо нямаше линейка, най-накрая дойде една, но в нея липсваше и най-необходимото, а кислородната маска изобщо не функционираше. После се наложи буквално да ги умолявам да приемат баща ми в интензивно отделение. А когато той почина, се оказа, че в крематориума няма място. Стигна се до ужасяваща караница между три семейства, които се биеха за едно място. Представете си само: всичко това се случва само защото искаш да кажеш сбогом на обичан човек.“

Делхи: изгаряне на тленните останки на хора, починали от Ковид-19

От чужбина вече потеглиха помощи за Индия.

Великобритания изпрати медицински материали, германските военновъздушни сили също започват да пренасят помощи. А от четвъртък всички жители на Индия, навършили 18 години, могат да се регистрират онлайн за първа доза ваксина.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари