В две секции в Русенско има проблем с машините

1
Техници са на място и се опитват да разрешат проблема
Техници са на място и се опитват да разрешат проблема Снимка: Кадър от Кис 13 / архив

Изборният ден в област Русе започна нормално, до 8:00 часа не са постъпвали сигнали за нарушения или неотворени секции, чийто общ брой е 342, съобщи председателят на Районната избирателна комисия в Русе Милена Хинкова, цитирана от БТА.

По думите ѝ в две секции има проблем с машините. Едната се намира в сградата на филиала на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите в Русе, а другата е в село Басарбово. Техници са на място и се опитват да разрешат проблема.

Хинкова каза още, че в няколко секции в региона не са се явили членове, но това не е попречило на началото на изборния ден. Организира се тяхната замяна.

Гласуването е машинно в секциите с повече от 300 избиратели, като за Русенско те са 292. В 48 от тях са осигурени по две машини - 43 са в община Русе, две са в Бяла и по една в Две могили и в селата Долна Студена и Новград.

Осемнайсет от местата за гласуване са допълнително разкрити. Те се намират в домове за възрастни хора, в следствения арест, в болници, в Центъра за психично здраве. Има шест мобилни секции за хора с физически увреждания - по две в Русе, Бяла и Ценово, както и шест ковид секции, от които две са подвижни.

Избирателите с право на глас в областта са над 204 000. За община Русе броят им е 144 616. За първи път в крайдунавския град ще могат да гласуват 511 младежи, навършили пълнолетие. Петима от тях празнуват 18-годишнината си днес. В община Русе има и трима столетници.

Към РИК е създадена онлайн платформа, която улеснява членовете на секционните комисии в община Русе при предаването на данни в деня на вота. Вместо да звънят по телефона те ще попълват информация за началото на изборния ден, за неговия край и за избирателната активност.

В Русенско общо 210 кандидати за депутати, издигнати от 27 партии и коалиции, се борят за осем места в 47-ото Народно събрание.

Четири социологически агенции следят изборния резултат в крайдунавския град по метода "екзитпол".

От полицията информираха, че повече от 400 служители на МВР бдят за сигурността, обществения ред и спокойствието на гражданите в региона в изборния ден.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари