В Букурещ тръгна дело за измама срещу сина на бивш български министър на земеделието

1
Измамата е във връзка с изпълнението на Годишния план за разпределяне на храни за хора в неравностойно положение
Измамата е във връзка с изпълнението на Годишния план за разпределяне на храни за хора в неравностойно положение

Измамата е във връзка с изпълнението на Годишния план за разпределяне на храни за хора в неравностойно положение

Дело за измама с европейски средства за 45 млн. евро срещу Иван Георгиев Танев (син на бившия български министър на земеделието Георги Танев) и Сорин Адриан Газдак (зет на бившия румънски сенатор Чезар Магуряну) е в ход в Апелативния съд в Букурещ, съобщава Медиафакс и допълва, че случаят е от 2019 г.

В контекста на изпълнението на Годишния план за разпределяне на храни за хора в неравностойно положение, финансиран с европейски средства, Агенцията за разплащания и интервенция в земеделието сключва с българска фирма два договора за закупуване на бяло пшенично брашно и слънчогледово олио. Съответните договори са сключени след процедури за възлагане чрез открити търгове с подаване на онлайн оферти, предава БТА.

Българската фирма се задължава да достави 36 250 тона бяло пшенично брашно, пакетирано в разфасовки по 1 кг и 17 170 070 л слънчогледово олио, бутилирано в бутилки от 1 л. Вместо това тя доставя само по 30 процента от договорените количества. Сумата от 18 926 709 евро, които фирмата получава предварително по силата на двата договора, се озовават в сметки на офшорни компании в Кипър, посочва агенцията.

От представените по делото доказателствени материали става ясно, че подсъдимите български граждани Иван Георгиев Танев и Мила Иво Георгиева всъщност са координирали фирмата Viem Corporation Food, в която де юре управител е бил човек със скромен социален статус на име Милорадов. Последният не е знаел за участието на фирмата в разследваните по случая престъпни деяния. Компанията е създадена на името на това физическо лице, за да може при проблеми във фирмата да не се търси отговорност от същинските ѝ координатори", отбелязва Медиафакс, като се позовава на информация на разследващите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Сещам се
    В Русе и държавата отдавна трайно безработните са изоставени и забравени.През КОВИД крузата три години нищо не беше направено за безработни и соц слаби.Не знам тези от социалната агенция с какви очи посрещат и гледат хората.Повече от ясно е че те вина нямат.Само служители са.
  • 13
    1
    Аз съм
    Синчетата на бившите министри май нещо не са стока.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари