Ужасът е пълен! Тест ленти за дете с диабет струват 197 лева

0
От Националната асоциация на децата и младите хора с диабет настояват да не се доплащат тест лентите за измерване на кръвната захар
От Националната асоциация на децата и младите хора с диабет настояват да не се доплащат тест лентите за измерване на кръвната захар

От Националната асоциация на децата и младите хора с диабет настояват да не се доплащат тест лентите за измерване на кръвната захар.

„Последните 2-3 дни ужасът е пълен, защото отивайки да получиш тест ленти за дете до 18 години, се налага да доплатиш 197 лв., което е абсурдно“, коментира Елисавета Котова, която е председател на сдружението.

Според нея диабет тип 1 трябва да излезе от общата група на пациентите с това заболяване.

„България е единствената страна в Европейския съюз, в която има такова ограничение за отпускане на тест ленти за самоконтрол като брой и като вид на диабета и трябва да бъде увеличен броят им“, допълни Котова.

Тя уточни, че пациентите с диабет тип 2 дори нямат право да получават тест ленти и глюкомер, които касата поема. Елисавета Котова приведе пример с Австрия, където пациенти, които са само на диета и не ползват медикаменти имат право на 50 тест ленти за 6 месеца.

От Асоциацията настояват броят на тест лентите да бъде увеличен, за да няма усложнения за пациентите.

„Искаме от НЗОК при падане на цената за реимбурсация да бъде увеличен броят на тест лентите, тъй като това е недопустимо при падане на цената да няма повишение на количеството за пациентите“, заяви Елисавета Котова.

Според данни на съсловните асоциации над 460 хиляди са диабетиците в България, като 390 хиляди от тях въобще не получават глюкомери и тест ленти.

По изчисления на организациите са необходими около 190 хиляди кутии с тест ленти годишно, които да бъдат дадени на пациентите от всички групи диабет.

По този начин ще се вземат превантивни мерки, за да не се получават усложнения от заболяването.

Асоциацията на децата и младите хора с диабет са подготвили Петиция за реимбурсиране на тест ленти за самоконтрол на кръвната захар, която само за няколко дни е подписана от над 5 хиляди души.

Тя ще бъде внесена в Народното събрание, Министерството на здравеопазването, НЗОК и Омбудсмана.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Разбрах, че си дала на всички мъже във фирмата.
- Ми нулева кръвна група съм, казаха, че мога да давам на всички.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари