Увеличават се чуждестранните студенти, които остават да работят в България

1
Близо 300 са чуждестранните студенти в Русе
Близо 300 са чуждестранните студенти в Русе Снимка: БНТ

Близо 300 са чуждестранните студенти в Русе

Все повече чуждестранни студенти остават да работят в България. Въпреки че първоначално идеята е само да учат тук, голяма част от младите хора получават предложение за работа още докато са студенти, съобщава БНТ.

Преди три години в България пристига Айсур Мутлу от Истанбул. Учи за медицинска сестра и е решила да работи в русенска болница:

"След като завърша тука ще си остана в Русе. Очаквам след две години да завърша успешно. Малко български знаех. Усещам го като втори дом и за това исках да дойда тук да уча, да съм самостоятелна. Нищо не ми липсва от Турция, защото тук е спокойно."

Мишел Абдишева живее в Пекин. Вижда се като зъботехник у нас:

"Баща ми е българин, за мен е по-добре да уча българските традиция и език. По-спокойно, по-малък град. Сега само уча български език и ще следва зъботехника във Варна или София."

Най-предпочитани от чуждестранните студенти са специалности като „Кинезитерапия“, „Педагогика“ и „Медицинска сестра“. "Висок е процентът, които казват, че искат да останат в България. Когато ги питам - Защо не се прибереш? Ми казват, тук е добре, тук животът е по-различен, тук е много спокойно, тук сте свободни", каза доц. Велислава Донева - преподавател в РУ „Ангел Кънчев“.

Близо 300 са чуждестранните студенти в Русенския университет „Ангел Кънчев“. Сред тях са младежи от Алжир, Индия, Виетнам, Бангладеш, Кипър, Пакистан и други.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    2
    Бялоеф
    Смятай щом Милфкоф е Доктор на Юридическите Наауки!, какво високо е нивото на Хоневирситета? Тоя не можа даже и с чест да се разведе в Русе, а избяга в съда в село Долно Нанагорнище. Ама така е. Когато си женен и те фанат на калъп, дори и само с главата вътре, на колежката у фурната - ЩЕ ХВЪРЧИ ПЕРУШИНА И БАГАЖ ОТ БАЛКОНА. Коврата още не се е представила официално като госпожа Милф Кова.
  • 10
    1
    Ами да
    Тук е спокойно защото в РУ-то дават лесно дипломи и затова идваме тук. Пък и като се върнем държим тежки приравнителни изпити и и изискванията в болниците там са по-високи отколкото тук. Това е истината.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари