Утре започва изнасянето на колекцията на Васил Божков

0
За съхранението на предметите от колекцията са подготвени депата на Националния исторически музей и Националната галерия
За съхранението на предметите от колекцията са подготвени депата на Националния исторически музей и Националната галерия

Утре започва изземането на колекцията от антични артефакти на Васил Божков, съобщи БНТ и изтъква, че само 212 от близо 3000-те предмета са регистрирани по Закона за културното наследство, поне според справка на министерството на културата.

Според източници на БНТ колекцията вече е предмет на разследване, което трябва да установи произхода на предметите. По закон произходът трябва да бъде посочен при регистрацията им. Тази регистрация за 2700 от артефактите е започнала преди близо 10 години, но още не е приключила.

От министерството на културата уверяват, че за съхранението на предметите от колекцията са подготвени депата на Националния исторически музей и Националната галерия. Въпреки това препоръката на специалистите, които познават колекцията отблизо, е тя да остане в сградата, където се намира и в момента под наблюдение на полицията.

Пред БНТ проф. Иван Маразов, един от изтъкнатите ни траколози, разказва кое е най-ценното в сбирката на Божков. Маразов е бил сред консултантите на задържания в ОАЕ бизнесмен в периода, когато той се е сдобил с някои от най-ценните предмети. Според него колекцията е една от най-забележителните в света. В нея, освен скъпоценните 20 ритона са и единствените сребърни вази с изображението на Орфей.

"Той (Божков) успя да набави страшно много предмети, някои от които просто нямат аналози в музейните експозиции на света - казва проф. Маразов. - Доколкото аз съм информиран, голяма част са купени на аукциони. Няма да забравя, един път той каза: "да им кажеш на твоите приятели, че ето сега, тази ваза, аз съм я купил на аукцион като наддадох повече от Ермитажа". По-голямата част от тези предмети са сребро. Среброто много бързо корозира, когато стои дълго в земята. То променя структурата си, поради това то е много крехко, лесно се троши. И всяко едно местене на предметите сигурно е съпроводено с някакъв риск".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари