Утре се решава съдбата на фалиралата болница в Раднево

2
Нито един лекар не е приел до днес поканата да бъде избран за временно управляващ болницата, съобщи кметът на града
Нито един лекар не е приел до днес поканата да бъде избран за временно управляващ болницата, съобщи кметът на града Снимка: presstv.bg

Утре е насрочено извънредно заседание на общинския съвет в Раднево, което ще реши съдбата на фалиралата общинска болница в миньорския град.

Нито един лекар не е приел до днес поканата да бъде избран за временно управляващ болницата. Разговорите продължават.

Това съобщи в интервю специално за БТА кметът д-р Тенчо Тенев. На общинската сесия трябва да се избере нов управител на болницата, който да подпише нов договор с НЗОК.

Болницата се издържа от Общината, която всяка година осигурява 730 хиляди лева, и от НЗОК. По последни данни дълговете й са над милион и половина, показват незаверените финансови отчети. От тях 800 000 лв. са задължения за заплати и осигуровки.

Четирима, сред които управителят на болницата д-р Мая Узунова, са обект на разследване, трима от тях с мярка "постоянен арест". Въпреки огромните задължения на здравното заведение, те са получавали заплати между 3-5 хиляди лева, а фиш свидетелства, че управителят е взел и 12 775 лева на месец.

На щат в здравното заведение са 130 души лекари, медицински сестри и санитари. Над 70 на сто от тях всеки ден пътуват от Стара Загора до Раднево. От три месеца, освен задържаните в ареста, никой не е получавал заплати.

Три от отделенията в болницата не работят въпреки, че не са закрити. По този начин продължават да се трупат разходи за заплати и осигуровки. Пациенти приемат само в четири отделения, но в тях не се осигурява болнична храна. Д-р Тенев е издал заповед закуските, обедите и вечерите да се приготвят от социалната кухня в града.

Населението на Община Раднево, по последни данни, е 19 300. По думите на кмета, необходим е прецизен анализ колко от отделенията трябва да бъдат запазени и необходимо ли е да се закрият тези, които не са печеливши.

Утре 17-те общински съветници, петима от които от управляващата партия, имат правото да решат бъдещето на болницата в Раднево.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари