Употребата на алкохол води до рак

0
Дори умереното пиене е опасно
Дори умереното пиене е опасно

Алкохолните напитки са канцерогенни като тютюна, азбеста и радиоактивния йод

Над 740 000 нови случая на рак през 2020 г. са свързани с употребата на алкохол. Дори умереното пиене е опасно, пише zdrave.to. Това е един от най-важните изводи на световно проучване на Международната агенция за изследване на рака (IARC), публикувано в медицинското списание “The Lancet Oncology” и цитирано от сайта на СЗО.

Рисковата и прекомерна алкохолна употреба (повече от 2 напитки на ден) е отговорна за 86% от общия брой случаи на рак 

през 2020 г., сочат новите данни. Те също така показват, че дори леката до умерена употреба (до 2 алкохолни питиета на ден) е опасна. Този модел на пиене е отговорен за 1 от 7 случая на рак, или за над 100 000 нови случаи на рак по света.

„Днес много хора в Европа все още не знаят, че алкохолът е категоризиран в група №1 на човешките канцерогени заедно с тютюна, азбеста и радиоактивния йод. Няма безопасно количество изпит алкохол

Докато той преминава през тялото, може да увреди органите, с които влиза в контакт, причинявайки различни видове рак – от карцином на устната кухина, до рак на гърдата, на черния дроб и на ректума“, обяснява д-р Карина Ферейра-Борхес, изпълняваща длъжността ръководител на Европейската служба на СЗО за профилактика и контрол на неинфекциозни болести.

Според доклада на IARC най-много случаи на рак, свързани с алкохола, през 2020 г. са били при туморите на хранопровода – 190 000 случая; на черния дроб – 155 000 случая; на гърдата – 98 000.

Новите данни на IARC показват също процента случаи на рак сред населението, дължащи се на алкохол, тоест дела на новите случаи на карцином, които биха могли да бъдат избегнати, ако никой от хората не консумира алкохол. Според проучването през 2020 г. най-нисък е бил този дял в Северна Африка и Западна Азия – по-малко от 1% и при двата пола.

Най-високи дялове са били регистрирани при мъжете в Източна Азия (9%) и в Централна и Източна Европа (8%), а при жените – в Централна и Източна Европа (3%), Австралия и Нова Зеландия (3%) и Западна Европа (3%).

Европейският регион има най-високото ниво на алкохолна употреба в света. Ракът не е единственият регионален проблем по този повод – консумацията на алкохол допринася за над 200 здравни проблема (заболявания и наранявания) и води до почти 1 милион смърти всяка година

„СЗО представи поредица от икономически ефективни политики, които могат да намалят нивата на алкохолна консумация в държавите членки. Това са мерки в областта на фискалните политики и регулациите на пазара и са насочени към ограничаване на лесния достъп до алкохол. Ако тези политики могат да бъдат приложени изцяло в региона, бихме могли да спасим хиляди животи, които сега губим поради рак и други незаразни болести, и да направим хората по-здрави и по-щастливи“, добавя д-р Ферейра-Борхес.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари