УНИЦЕФ: Един милиард деца са в "изключителен риск" заради въздействието на климата

0
Ръководителят на агенцията на ООН определи ситуацията като „невъобразимо ужасна“
Ръководителят на агенцията на ООН определи ситуацията като „невъобразимо ужасна“

Почти половината от 2,2 милиарда деца в света вече са изложени на „изключително висок риск“ от въздействието на климатичната криза и замърсяването, сочи доклад на УНИЦЕФ.

Ръководителят на агенцията на ООН определи ситуацията като „невъобразимо ужасна“.

Почти всяко дете по света е изложено днес на риск от поне едно от тези въздействия като горещи вълни, наводнения, циклони, болести, суша и замърсяване на въздуха, се казва в доклада, предава БГНЕС.

Но един милиард деца живеят в 33 държави, където са изправени пред три или четири въздействия едновременно. Става въпрос за Индия, Нигерия и Филипините и голяма част от Африка на юг от Сахара.

Докладът е първият, който комбинира карти с висока резолюция на климата и въздействието върху околната среда с карти на уязвимостта на децата като бедност и достъп до чиста вода, здравеопазване и образование.

"Това по същество показва вероятността детето да оцелее при изменението на климата", казва Ник Рийс, един от авторите на доклада.

Документът е представен заедно с младежки активисти по климата.

Децата са изключително уязвими от опасностите от климата. В сравнение с възрастните, децата се нуждаят от повече храна и вода на единица телесно тегло и са по-малко способни да преживеят екстремни метеорологични събития.

Докладът призовава за включване на младите хора във всички преговори и решения относно климата, включително на срещата на върха на CОР26 на ООН в Глазгоу през ноември.

В доклада на УНИЦЕФ се казва, че въздействието на климатичната криза е „дълбоко несправедливо“ и е много вероятно да се влоши. Установено е, че първите 10 държави, които са с изключително висок риск, отговарят само за 0,5% от глобалните емисии.

Документът подчертава, че 920 милиона деца са силно изложени на недостиг на вода, 820 милиона на топлинни вълни и 600 милиона на преносими болести като малария и треска, които вероятно ще се влошат при разпространението на подходящи за комари и патогени климатични условия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"След всяко ядене ставаш все по-самотен."
Стара канибалска поговорка

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари