Антониу Гутериш: Газа се превръща в гробище за деца

1
Положението в ивицата Газа е "криза на човечността", каза генералният секретар на ООН
Положението в ивицата Газа е "криза на човечността", каза генералният секретар на ООН Снимка: БТА / АП / архив

Положението в ивицата Газа е "криза на човечността", каза генералният секретар на ООН

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш определи положението в ивицата Газа като "криза на човечността", предаде ДПА, цитирана от БТА.

Пред журналисти в Ню Йорк Гутериш призова за незабавно освобождаване на заложниците, които вече почти месец са държани от екстремистите в Газа, и добави, че е необходимо хуманитарно примирие между Израел и управляващото Газа палестинско движение "Хамас".

За последните две седмици в ивицата са успели да влязат едва около 400 камиона с хуманитарна помощ, изрази съжаление шефът на ООН. Преди войната в палестинския анклав са влизали по близо 500 на ден.

Спешно необходимото гориво, което е от жизненоважно значение за поддържане на работата на болниците, не може да бъде докарано изобщо, каза Гутериш.

Газа "се превръща в гробище за деца", добави той.

Миналата седмица агенцията на ООН за хуманитарно подпомагане заяви, че са нужни 1,2 милиарда долара за посрещане на най-неотложните нужди на палестинците в Газа и на Западния бряг.

Това е четирикратно над поисканата от нея сума в началото на октомври, малко след терористичното нападение на "Хамас" срещу Израел и последвалия израелски военен отговор.

Шефът на ООН изрази дълбоко безпокойство от засилващия се антисемитизъм и растящата омраза срещу мюсюлманите.

Той добави, че има опасност конфликтът да се разрасне.

"Вече сме свидетели на вълна от изостряне на напрежението от Ливан и Сирия до Ирак и Йемен. Тази ескалация трябва да приключи", каза той и допълни: "Разумът и дипломацията трябва да надделеят."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    ===
    Вече осем държави са прекъснали всякакви дипломатически отношения с Израел. До часове ще стане ясно дали и Япония ще го направи.
  • 2
    1
    Иван
    ООН,куха структура,ами действайте,само приказки!Направете нещо!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари