Уникални бижута от муранско стъкло изработват в румънския град Арад

1
Освен бижута, във фабриката се правят и декоративни предмети, като в момента е актуална коледната украса
Освен бижута, във фабриката се правят и декоративни предмети, като в момента е актуална коледната украса Снимка: Аджерпрес

Освен бижута, във фабриката се правят и декоративни предмети, като в момента е актуална коледната украса

Фабрика в румънския град Арад продължава традицията на занаятчиите от италианския остров Мурано да създават бижута и декоративни предмети от ръчно обработено стъкло по вековните техники на венецианците. Деликатните предмети, излезли от ръцете на работещите във фабриката в Арад, се продават в няколко държави, а по Коледа са много търсени и в Румъния, съобщи Аджерпрес, предава БТА.

В продължение на 22 години, откакто е пренесла изкуството за обработка на муранско стъкло в Арад, фабриката за бижута работи непрекъснато през декември, за да създава най-вече топки и други украшения за коледната елха. Въпреки че през останалата част от годината тук се произвеждат бижута и различни предмети на изкуството, всички изработени от стъкло, преди зимните празници търсенето на топки, украшения във формата на Дядо Коледа, елфи, ангели или снежни човеци експлодира. Служителите разтопяват стъклото, за да създадат ярко оцветените форми, които в крайна сметка украсяват елхите в цялата страна.

Представители на фабриката споделиха пред Аджерпрес, че по отношение на украсата за коледната елха голямо търсене имат топките със златни и сребърни нишки, а тази година се предпочитат различни комбинации от цветове.

Топките се оформят чрез разтопяване на цветни стъклени пръчици при температура около 1000 градуса по Целзий.

"Работим изключително със стъкло, донесено от остров Мурано, което се разтопява в пламък и след това се поставя върху метална тръба, с помощта на която чрез издухване се придава желаната форма. При топките със златни или сребърни нишки скъпоценният метал се поставя върху нагрятото стъкло и се покрива с друг слой стъкло, за да се предпази от изгаряне, след което се издухва, за да се създаде формата", обяснява представителката на фабриката Лавиния Кампан.

За да се увеличи устойчивостта им, топките се обработват отново при висока температура в пещ. По този начин стъклото става по-еластично и предметите вече не са толкова крехки.

Всяко творение е уникално, именно защото се изработва изцяло на ръка и понякога само въображението на занаятчиите е предел за изящните форми, които се появяват в края на горещите метални тръби.

"За мен е все още очарователно да видя как една стъклена пръчица се превръща в скъпоценен, уникален предмет. Това не е като да сложиш материал в калъп и накрая всички форми да са идентични. Тук оставяш част от себе си в това стъклено кълбо, където духаш с цялата сила на дробовете си, за да го приведеш в желаната форма", казва един от специалистите във фабриката.

В този период на годината много други продукти, които се произвеждат във фабриката в Арад, се продават също толкова добре, колкото и коледната украса, като настолни часовници или рамки за снимки.

"Те са изработени от муранско стъкло, като само механизмът на часовника е метален. Те са истински предмети на изкуството, с различни цветове и форми. Приспособяваме се към тенденциите в дизайна, въпреки че методите, по които изработваме тези продукти, са тези на древните майстори", казва Лавиния Кампан.

През декември 80 процента от продукцията на коледна украса се продава в Румъния, а останалата част отива основно в Италия, Унгария и Чешката република. През останалата част от годината, когато основното производство е на бижута, 80 процента от тях се изнасят, особено в Италия, където туризмът е важен отрасъл на икономиката.

Въпреки че пандемията от КОВИД-19, както и високата инфлация в Европа, повлияха на търсенето, 50-те служители на фабриката в Арад успяха да оцелеят в тези предизвикателства.

"За бижутата нашият краен клиент е туристът в Италия. В контекста на пандемията е ясно, че туризмът бе засегнат както в Италия, така и в целия свят, така че продажбите рязко спаднаха. Освен това от март 2020 г., след като в Румъния беше въведено извънредно положение, за около шест месеца трябваше да спрем производството. По-късно се възстановихме, но дойде войната в Украйна, която доведе до повишаване на цените на енергията. В контекста на това, че нашето производство е с помощта на газ и електроенергия, през последната година производствените разходи се удвоиха, но въпреки всичко положихме усилия да не увеличаваме цените на продуктите си, защото високата инфлация кара хората да преосмислят приоритетите си, а бижутата и украшенията се смятат за луксозни предмети, а не от категорията на строго необходимите", обяснява Лавиния Кампан.

Надеждите на фабриката в Арад са, че 2023 г. ще бъде година на възстановяване, така че въпросът за преструктуриране на персонала да не бъде повдиган, въпреки че последните три години са били трудни.

"Много е трудно да се обучават хора за такава дейност. Тези, които обработват ръчно стъкло, са истински артисти, те имат техники на работа, които изискват много умения и творчество, ето защо беше много важно да запазим всички наши служители", обяснява Лавиния Кампан.

В Румъния предметите от муранско стъкло, произведени в Арад, се продават предимно в търговски центрове или специализирани магазини. Могат да бъдат намерени от бижута и ръчни часовници до подноси, пепелници, вази и настолни часовници.

Цените на коледните топки и фигурки започват от 23 леи (9,17 лв.) до 50 леи (20 лв.) в зависимост от размера и модела. Бижутата са по-скъпи и цената им може да достигне от няколко десетки леи до неколкостотин.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари