Уникална за страната веломрежа изграждат в Русе

0
Уникална за страната веломрежа изграждат в Русе

Уникална по рода си велосипедна мрежа, не само за страната, а и за Балканите, ще бъде изградена в Русе. Това стана ясно на състоялата се днес пресконференция, на която беше представен проектът за нея. На срещата с медиите присъстваха заместник-кметовете на Община Русе Димитър Наков, Свилен Иванов и Страхил Карапчански, Кольо Пазарджиев – председател на Сдружение „Вело-Русе“ – партньор на Общината в настоящия проект, арх.Момчил Василев от „Инжконсултпроект“, Варна – фирмата, чието дело е проекта и Ростислав Кандиларов – координатор на Сдружението и по проекта.

Зам.-кметът Наков уточни, че планът за изграждане на велосипедна мрежа е част от цялостния проект на Община Русе за реновиране мрежата на градския транспорт в града – „Интегрирана система за градски транспорт на град Русе“. Градът ни реално ще бъде новатор в страната, след реализирането на цялостен план за велосипедна мрежа, която ще има дължина поне 14 километра. След продължителни преговори с Управляващия орган по Оперативна програма „Регионално развитие“, по която се финансира проектът, е договорено всички средства, които останат като излишъци от проведените процедури да бъдат инвестирани за изграждането на допълнителна веломрежа.

Кольо Пазарджиев благодари на Общината за партньорството и заяви, че единствения правилен начин за генериране на добри решения в полза на града ни е сътрудничеството между гражданското общество, неправителствените организации и администрацията.

Цялостния план за изграждането на велосипедната мрежа беше подробно представен от арх. Момчил Василев - ръководител на проекта. Той разясни, че е извършено зониране на града според важността на обществено значимите обекти и броя на населението, за да бъде постигната непрекъснатост на главните велоалеи. Подробния план на велосипедната мрежа може да бъде разгледан в Googlemaps на този линк.

Всички граждани, които искат да дадат мнението си по проекта, могат да участват в анкетата на “Вело-Русе“.

В заключение Свилен Иванов, подчерта, че след двегодишно обсъждане този проект е вече факт. Желанието на Община Русе е първата отсечка, която ще бъде изградена от веломрежата, да включва бул. „Цар Освободител“. Стратегията предвижда още в самото начало на реализиране на проекта, в града да бъдат изградени максимален брой велоалеи.

Източник: Община Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари