Уникална кулинарна изложба по случай 65 години Професионална гимназията по туризъм в Русе

0

С тържествен концерт и кулинарна изложба Професионалната гимназия по туризъм "Иван П. Павлов" отбеляза днес своя 65-и рожден ден.

Изложбата бе под мотото "Заедно". Настоящи ученици и бивши възпитаници на учебното заведение, които вече се реализират успешно в ресторантьорството и хотелиерството, със съдействието на браншовата организация в Русе, подредиха свои шедьоври във фоайето на Доходно здание, информира ТОП НОВИНИ.

"От малък бях по-претенциозен относно храната. Постепенно започнах да си приготвям сам различни неща и да се интересувам много повече от това. Така реших да уча в Професионалната гимназия по туризъм. След като изкарах стаж и в реална обстановка в русенски ресторант, реших да се посветя на тази професия", сподели за Topnovini.bg Диян Димитров, който е част от успешния екип на Най-добрата гурме кухня в България - емблематичната "Панорама".

Припомяме, че ресторантът на върха на Гранд хотел "Рига" през последните 2 години печели категорично приза в тази категория на ежегодните награди на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

"Това за мен е повече от работа. Изпитвам голямо удоволствие от това да приготвям и след това да подреждам ястието така, че то да е наслада за всички сетива", сподели още Димитров, който не пропусна да благодари и на своите учителки, които са му показали първите стъпки в тази професия.

Една от тях е Дафинка Кънчева, която през миналата година бе отличена като учител на годината по туризъм в България.

Всяка учебна година тя подготвя ученици за регионални и национални състезания по професии, които винаги печелят челни позиции. Има дарбата да открива таланта у учениците и никога не греши – за това говорят резултатите. Участва в разработване на нови учебни планове, учебни програми и НИП за нова професия. Активна е в разработване на проекти в извънкласна и извънучилищна дейност, свързана с професионалното направление. Тя използва иновативни методи в обучението по теория и практика на учениците, участва като консултант в оборудването на кабинети и учебни работилници.

"Работата ми като учител в ПГ по туризъм е сбъдната мечта за мен. Това е моят живот. Преди 45 години започнах като ученичка в тази гимназия. След като завърших средното си образование, продължих висшето образование в тази сфера. Още от първите часове, в които започнах да преподавам на моите ученици, разбрах, че това ще е моето бъдеще. Това е моята професия, защото тя дава възможност за професионално и интелектувално развитие. Тя е свързана с много творчество, много мисъл. Това ме удовлетворява и продължава да ме стимулира", сподели те пред Topnovini.bg.

"Особено доволна съм от постиженията на моите ученици през последните 10-15 години. Учениците са силно мотивирани и постигат високи резултати. Завоювали са престижни места на редица конкурси. Част от тях вече са и сред най-добрите млади готвачи в Русе, в София, а дори и в чужбина", добави още Кънчева.

Пътят на настоящата Професионална гимназия по туризъм в Русе започва през 1951 година, когато с Постановление N 942 на Министерския съвет на Н.Р.България от 10 август и със заповед N3550 от 11.08.1951г. на Министъра на народната просвета, се открива Промишлено училище по обществено хранене в крайдунавския град. Една паралелка от 22 ученички и една стая в приземния етаж на старото училище "Любен Каравелов". За първа директорка е назначена г-жа Мария Петкова, която остава начело до 1971година.

Следват години на укрепване и утвърждаване.Ключови моменти по пътя на училището са 1958 година, когато то прераства в техникум. През 1960 година училището се настанява в сградата на бившата Руска гимназия, сега СОУ за европейски езици. През 1964 година то преминава на подчинение на Министерството на вътрешната търговия и материалната база се обогатява. През 1974 година училището се премества в новопостроената сграда на Техникума по електротехника.

През 1976 година Техникумът по обществено хранене празнува своя 25 годишен юбилей. По това време вече училището е утвърдено в подготовката на кадри за общественото хранене в града и региона. Признание и оценка за високите постижения на колектива са наградите: орден "Кирил и Методий", връчен на тогавашния директор Любомир Мутафов и на още 4 преподавателки, а също и званието "Отличник на Министерството на вътрешната търговия и услугите",присъдено на 10 преподаватели от ТОХ – гр. Русе.

През 1987 година на ТОХ е предоставена сградата на бившата детска градина "Вела Благоева" в ж.к."Изток", която е преустроена в учебно-производствен корпус. С много усилия,желание и любов от страна на целия педагогически колектив, там се обзавеждат кабинети за теоретични занятия, учебни кухни, производствени цехове. През 1992 година по решение на Община Русе учебната база на ТОХ е обогатена с допълнителни учебни кабинети в сградата на Спортното училище. Това облекчава учебния процес и позволява воденето на учебните занятия на една смяна.

През 2001/2002 учебна година ТОХ "Иван П. Павлов" чества достойно своя 50 годишен юбилей. По дългия път, извървян през този половин век, училището е дало на обществото над десет хиляди добре обучени средни кадри, които са намерили своето място и професионална реализация, а много от тях израстват като изключителни специалисти в своята професия.

През месец май 2003 година ТОХ се трансформира в Професионална гимназия по туризъм.

През месец януари 2009 година Гимназията се премества в бившата сграда на ПГ по текстил на бул. "Липник" 4.

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари