UniCredit съкращава 14 000 човека

2
Банката ще закрие 3800 клона
Банката ще закрие 3800 клона

Най-голямата италианска банка UniCredit планира да набере13 млрд. евро и да съкрати 14 000 работни места в идните две години, за да се върне към финансово здраве.

Банката планира най-голямата емисия на нови акции в Италия, за да се отърве от лоши кредити за близо 18 млрд. евро и да увеличи печалбата си. Тя смята също така да затвори една четвърт от своите 3800 клона, пише ВВС, цитиран от Profit.bg.

Решението на UniCredit идва на фона на опитите на третата по големина банка в Италия  Monte dei Paschi di Siena да избегне спасителна помощ от държавата.

Първоначално цената на акциите на UniCredit, чието финансово здраве е значително по-лошо от това на европейските й конкуренти,намаля, след което се увеличи с над 8% на борсата в Милано.

Но цената на акциите на банката намаля близо наполовина тази година и тя ще се стреми да набере капитал почти колкото пазарната й стойност.

Главният изпълнителен директор на UniCredit Жан-Пиер Мюстие заяви, че това е „прагматичен план, основан на консервативни допускания с осезаеми и постижими цели“. „Предприемаме решителни действия да се справим с наследените проблемни заеми, за да подобрим и подкрепим бъдещата печалба, за да се превърнем в една от най-привлекателните банки в Европа“, заяви той.

Набирането на капитал ще стане в първите три месеца от новата година, а средствата ще се използват за елиминирането на лоши дългове за 17.7 млрд. евро. Банката цели коефициентът на обща капиталова адекватност, основна мярка за финансовото здраве, да е над 12.5% до 2019 г., а нетната й печалба да достигне 4.7 млрд. евро. Тя се надява също така да възобнови изплащането на дивиденти до 2019 г.

Съкратените работни места ще съставляват около 11% от работната сила на банката. Плановете на UniCredit идват в момент на смяна на правителството в Рим след решението на премиера Матео Ренци да напусне поста си, след като загуби референдума за конституционни промени. Очаква се догодина в страната да има избори.

Източник: Profit.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари