"Умен" светофар ще пропуска пешеходците на булевард „Липник“

2
Целта е подобряване организацията и безопасността на движение по булеварда
Целта е подобряване организацията и безопасността на движение по булеварда

Целта е подобряване организацията и безопасността на движение по булеварда

Иновативна система за пешеходен светофар по булевард „Липник“ е проектирана по инициатива на Община Русе. Дейността по създаването ѝ е възложена и извършена от Русенския университет „Ангел Кънчев“.

Системата за пешеходен светофар ще разпознава намерението на пешеходците да пресекат булеварда и автоматично ще става преминаването на зелен сигнал при отчитане на зелената вълна по булеварда. Целта е подобряване организацията и безопасността на движение по булеварда. Проектът е приключен и приет, предстои възлагане на изпълнител на строително-монтажни работи“, обясниха от общинска администрация, предава Русе Медиа.

Новата система е част от програмата за осигуряване на достъпна среда в областта на транспорта. В градския транспорт в голям брой от автобусите се осигуряват светещи ленти-табла за достъп на хората със зрителни увреждания. Все още съществува проблем с осигуряване на платформи в автобусите за хора с двигателни увреждания, но се предвижда новите автобуси да бъдат с такива съоръжения.

От Общината припомнят, че има подписан договор за доставката на 15 нови тролейбуса на чешкия производител „СОР Либхави“ ООД. Те ще бъдат част от автопарка на „Общински транспорт – Русе“ и се очаква доставката им да започне това лято. Те ще се движат изцяло с електроенергия и гарантират нулеви вредни емисии. Отоплението и климатизацията им също са изцяло електрически захранени.

Тролейбусите SOR TNS 12 са с капацитет от 86 пътници – 33-ма седящи и 53-ма правостоящи. Тези превозни средства са от ново поколение, като е даден приоритет на осигуряването на достъпна среда за пътници с намалена подвижност и за майки с колички. Тролейбусите са нископодови, като на средната врата има платформа за колички, а в случай на нужда – цялата машина може да се наклони надясно. Гаранционният срок на всеки от новите тролейбуси е 10 години. Доставката им е в изпълнение на европейски проект за подобряване качеството на атмосферния въздух.

„Общински транспорт Русе“ в качеството си на общинско дружество е капитализирано с 2,2 млн. лв., с които да закупи автобуси. Проведена е процедура по ЗОП и е избран изпълнител за доставка на 24 броя автобуси. Решението на възложителя е влязло в сила и предстои те да бъдат оборудвани и пуснати в експлоатация по маршрутните разписания на автобусните линии от градската транспортна схема. Автобусите са с подобрена достъпност, нископодови и разполагат с рампи за хора с увреждания и детски колички.

По отношение на достъпна среда в кръстовища, от ОП „Комунални дейности“ са предприети действия за периодично подменяне на „зумери“ – звуково-сигнални устройства на светофарите, с цел улесняване придвижването на хора със зрителни проблеми.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 9
    7
    русенец
    А защо не възстановихте първоначалната схема на светофара с бутони, които се натискат ако искаш да пресечеш улицата и няма нужда от скъпи устройства, които да гадаят дали ще преминавам или просто си чета нещо в телефона в обсега на светофара. Стига с тъпи далавери!
  • -2
    6
    умен задник
    Разпознава веднага зрелия боб !
  • 11
    5
    СкъсанЛявЧервенШушон
    Умен светофар, прост кмет, това е истината за Русе!
  • 13
    4
    аха
    Тъпият пешеходец няма да го опази умният светофар.
  • 26
    3
    Ах,
    Високотехнологични "експерти" в РУ-ПУЦ откриха чайника с топлата вода, който отдавна се използва в други страни, а и в някои градове у нас, и сега с апломб и реклама го прилагат на местна територия, биейки тъпана заедно с един заминаващ си корифей в управлението на община.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари