Украинският премиер предупреди за "миграционно цунами", ако руските удари продължат

1
Денис Шмигал обвини Москва, че иска да вкара Украйна в хуманитарна катастрофа
Денис Шмигал обвини Москва, че иска да вкара Украйна в хуманитарна катастрофа

Денис Шмигал обвини Москва, че иска да вкара Украйна в хуманитарна катастрофа

Украинският премиер Денис Шмигал предупреди за „ново миграционно цунами“, ако Русия продължи атаките си срещу гражданската инфраструктура на неговата страна, в интервю, което ще бъде публикувано в утре, предаде Франс прес.

Шмигал, който ще участва в германско-украински икономически форум в Берлин в понеделник, обвини Москва, че иска да "вкара Украйна в хуманитарна катастрофа", според откъси от негово интервю за германския неделен вестник "Франкфуртер алгемайне зонтагсцайтунг", видяно преди публикуването му от АФП.

Ако в Украйна няма повече енергия, електричество и вода, това може да предизвика ново миграционно цунами“, каза премиерът, предава БТА.

Русия иска да "вкара Украйна в студена зима, в която хората могат буквално да замръзнат до смърт. Това може да доведе до планирана хуманитарна катастрофа, каквато Европа не е виждала от Втората световна война", предупреди той.

Украинският премиер ще има двустранна среща в понеделник с Олаф Шолц в Берлин и да участва с германския канцлер в икономически форум, който събира представители на германски и украински компании.

В интервюто си за германския вестник Шмигал призова също Берлин да достави нови боеприпаси на Украйна през следващите дни, за да отблъсне тя руски въздушни удари.

Украйна чака "с нетърпение" нови боеприпаси, които са необходими "веднага", каза Шмигал пред изданието и добави: "Става дума за броени дни".

Необходими са също заглушаващи сигнали трансмитери за противодействие срещу от "20 до 30 дрона камикадзе", които Русия използва срещу Украйна всеки ден, каза Шмигал и похвали наскоро доставените противовъздушни системи "Ирис-Т", които, по думите му, "вече са спасили много животи".

За възстановяването на Украйна Шмигал иска да използва руски активи, замразени в чужбина. Щетите от атаките на Русия в момента възлизат на „повече от 750 млрд. долара“, каза той.

В същото време има замразени руски активи на стойност от 300 до 500 млрд. долара, посочи премиерът. „Трябва да разработим механизъм за конфискуване на руски активи“, добави той.

След германско-украинския икономически форум в понеделник, на който президентът Володимир Зеленски ще направи видео обръщение, във вторник в Берлин ще се проведе и международна конференция за възстановяването на Украйна.

Ще трябва да инвестираме много“ за възстановяването на Украйна, каза канцлерът Шолц в своя публикуван днес седмичен подкаст.

"Украйна не може да го направи сама, нито Европейският съюз може да го направи сам. Само международната общност, която в момента подкрепя Украйна, може да го направи. И трябва да го прави дълго време", увери той.

На конференция на експерти във вторник в Берлин освен Шолц и Шмигал ще присъства и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Володимир Зеленски ще произнесе и видео обръщение.

Във вторник Шмигал ще се срещне също с германската министърка на отбраната Кристине Ламбрехт за разговори за възможни нови доставки на оръжие, каза говорител на министерството пред АФП.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    Sorry, ама...
    Господа хохли, такава държава, усрайна, вече няма да има. Руската мечка ще си вземе своето, а огризките, или по-скоро каквото остане от вас, ще ядете неумитата , дементна байдънова пишка! Това беше и целта на американците – да ви ебат майката и да ви заробят в заеми!
  • 11
    1
    daskal
    Ауу, вие сте се загрижили за други страни.... хахахах, странно е, че не мислите за държавата си усрайна. Какво стана, нали мощно напредвахте вече към Москва до пълна победа, а?!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари