Украинският посланик: Не изключвам война с Русия, Киев е готов да отвърне

0
Русия използва газа за изнудване на Запада, заяви Виталий Москаленко
Русия използва газа за изнудване на Запада, заяви Виталий Москаленко Снимка: btvnovinite.bg

Виталий Москаленко коментира, че Русия използва газа за изнудване на Запада

Не изключвам война с Русия. Това заяви ексклузивно в „120 минути“ украинският посланик у нас Виталий Москаленко.

По думите му в момента ситуацията в Украйна е изключително сложна, тъжна и тревожна. Той припомни, че през февруари се навършват осем години окупацията на Крим от Руската федерация.

Конфликтът между Русия и Украйна е война, която продължава досега. Сегашната ситуация е възможно да прерасне към реални военни действия и да нахлуят руски войски на територията на Украйна, допълни Москаленко.

Дипломат №1 на Киев посочи, че само руският президент Владимир Путин знае дали ще има подобна инвазия. Според него Москва цели реванш за загубата си в Студената война.

„Много от европейските страни зависят от руската газ, включително и България. Газовият елемент Русия го използва като елемент на изнудване, на рушвет и оръжие, с помощта на което тя иска да постигне определени политически цели“, уточни той.

Посланикът обясни, че Украйна в момента е подготвена за реални военни действия с източния си съсед, както и очаква ответна реакция от Запада при нахлуване на руски военни части.

Украйна беше принудена да се подготви за война и е готова за такава. Получаваме сериозна помощ от страна на ЕС, САЩ – и във финансово отношение, и във военно-техническо отношение“, допълни посланикът.

Москаленко разказа, че известният боксьор Владимир Кличко се е записал в Народното опълчение. Дипломатът не изключи конфликтът да се разреши и по дипломатически път. Посланикът обясни, че Украйна иска да се присъедини към НАТО.

Кой е Виталий Москаленко?

Негово превъзходителство Виталий Москаленко е роден в Киев. По образование е журналист. Работи като редактор в Украинския държавен комитет по радио и телевизия. Десет години е научен сътрудник в Института по литература към Академията на науките в Украйна. Дипломатическата му кариера започва още през 1993, когато е първи секретар в Украинското посолство в България.

Изпълнявал е дипломатически длъжности в Словакия, Хърватия и Босна и Херцеговина. Бил е и посланик в Република Северна Македония. От 2018 е първи дипломат на Украйна у нас. Говори български, македонски и английски.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    5
    Враг пред портата ...
    Ясно е, че както на Украйна, така и на Северна Македония - две изкуствено създадени бутафорни държави, все някой друг им пали фитила.
  • 3
    4
    Spermaman
    Смешко, скоро няма да има къде да се прибереш, и ще скимтиш по телевизора и ще се правиш на бежанец с бохчата.
  • 1
    3
    Ужас
    Аз реших че американците са стоварили 100 хиляди войници в Полша на границата а то не било това, закво реват тия азиатски диваци сега?
  • 4
    2
    nqkoj
    Добре че руснаците не се връзват на на предизвикателствата на украинците-готови били да отвърнат.Американците сложиха клин между два православни братски народа и укаринците си повярваха,че може да станат западняци,макар че двата народа са икономически и родствено свързани.Окрайна е като Македония -измислена млада държава
  • 3
    1
    скептик
    като сте готови за война с рашата, що не речеш на колко километра от вашата граница са руските войски и на колко вашите от руската граница?!? като сте във война с рашата от 8 години, що не направихте опит да си вземете крим, що го дадохте без един изстрел?!? що в крим няма партизани? след като крим украински и е окупиран, що спряхте водата на вашите граждани?!?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари