ШУМ ИЛИ ВОЙНА

0
Политическият шум е по-поносим от войната дори да е останала само предизвестена.
Политическият шум е по-поносим от войната дори да е останала само предизвестена. Снимка: iStock

ШУМ ИЛИ ВОЙНА?

Преди двайсетина години правех бизнес с Русия и Украйна и често ми се налагаше, ако не всеки месец, поне на месец и половина, да пребивавам в една от двете страни седмица или две. Хора, които помнят този факт, малко ме надценяват, задавайки ми въпроса "Ще започне ли война Русия?" Не отговорих категорично никому. Въпреки, че Русия не е енигма, нито ръководството й, което от Втората война в Чечня следва една и съща линия - да се обгражда с врагове. А щом нямам отговор, за какво пиша? Заради един спомен. Случих се с делегация от наша голяма област в Украйна. Преди обратният полет, нощувахме в Киев. И мои партньори позвъниха: искаш ли да дойдеш с нас при посланика на Русия. Попитах мога ли да взема един приятел - явно срещата не беше делова и се съгласиха. Така и протече - посланикът разговаряше повече с нас. Сега подозирам, че партньорите ми демонстрираха какви врати могат да отворят. В бизнеса го има и това. Вторият българин бе държавен служител и попита ще има ли война в Ирак? Посланикът отговори твърдо с "не". Вежливо се извиних и казах, че не мога да се съглася. Той не го очакваше и попита какво имам предвид. Попитах кой ще плати логистиката. Около Ирак бяха акустирали американски самолетоносачи, няколко стотин хиляди войници на коалицията... Този разход никой няма куража да отпише като безсмислен. И президентът на САЩ! На посланикът и миг не бе нужен, за да се съгласи - война ще има. Ние я помним, а стотици още плащат последиците.

Не е отговор да кажеш "или-или". Не го казвам. Само напомням, че има моменти, в които политическия шум е по-поносим от войната дори да е останала само предизвестена.

Penyu Donev, фейсбук

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари