Удостоиха Михаил Делев и Асен Минчев с грамоти на областния управител на Русе

0

Двамата доайени на спортната журналистика у нас представиха второто издание на книгата си „Българска спортна слава“

Двама от доайените на спортната журналистика у нас – Михаил Делев и Асен Минчев, бяха удостоени с грамота на областния управител Анатоли Станев. Отличието се връчва за цялостния им принос в тази сфера, съобщиха от Областна администрация - Русе.

По-рано днес те представиха второто издание на книгата си „Българска спортна слава“. В нея са описани всички спечелени медали за България на Олимпийски игри, Световни и европейски първенства. Новата и най-актуална българска книга, посветена на спорта, е с общ обем от 448 страници и тежи близо 2 кг. Според Станев подобни енциклопедични издания ни карат да се замислим за това колко силен дух имаме като народ и как независимо от предизвикателствата на динамичното време успяваме заедно да преодолеем всяко предизвикателство. „В тази книга виждаме личния пример на едни истински родолюбци, които са прославяли името на страната ни по цял свят. Тяхното дело трябва да бъде по-често пример и за нас самите“, коментира Станев.

Книгата „Българска спортна слава“ е доста по-различна. В нея вече няма само медали и слава, а има и публицистика и текстове, които провокират чуваемост в спортната общност. Изданието е наречено „Паметна книга” и обхващащо периода между 1949 и 2021 година. То се явява един уникален колективен портрет на постиженията на най-забележителните български спортисти. Няма как да не бъде отбелязано и емоционалното публицистично перо на Михаил Делев, който успешно обрисува с всичките му светлосенки и противоречивия портрет на времето – родно и глобално, през което успяват да пробият и да огреят сърцата ни лъчите на българската спортна слава. Книгата включва и множество фотоилюстрации. Новият том обаче не само включва допълнителна информация за още български спортни постижения, натрупани след 2018-а, когато беше представено първото издание, но представлява и своеобразно стъпало към „една книга без край, в която като в царствена огърлица са нанизани и ще се нанизват успехите на нашите спортисти”, посочва самия Михаил Делев в предговора.

Представянето на книгата се проведе в „Канев център“, а домакин на събитието бе ръководството на Русенския университет Ангел Кънчев. На събитието присъстваха редица общественици, преподаватели, общински съветници, представители на държавната и местна власт, както и началникът на Регионалното управление на образованието д-р Росица Георгиева, а също и административният директор на лечебни заведения „Медика“ Алисе Муртезова. Куратор на събитието беше Галина Антонова.

Асен Минчев е роден в Шумен, но още като дете се премества в София. След като завършва журналистика в СУ „Св. Кл. Охридски” през 1966-а започва работа във „Вътрешни новини” на Главна редакция „Информация”. Само две години по-късно става член на Спортна редакция и ѝ остава верен докато се пенсионира. Той е участник в създаването на емблематичното предаване „Спорт и музика” през 1963 г. и е един от неговите водещи. Автор е на стотици репортажи и коментари в спортовете ски, волейбол, плуване и на олимпийска тематика. По време на дългата си журналистическа кариера отразява 16 европейски и 12 световни първенства по тези спортове, 4 универсиади и 11 олимпийски игри. В БНР Асен Минчев активно съдейства и за реализирането на множество редакции в програма „Хр. Ботев” и „Предавания за чужбина”. От 1999-а до 2005-а Асен Минчев е спортен редактор на Радио Франс Ентернасионал-България.

Колкото до Михаил Делев, то неговата журналистическа биография също е впечатляваща. Бил е прес аташе на българския футболен съюз и дълги години е заемал ръководни постове в Министерството на младежта и спорта. Дългогодишен главен секретар на Българската асоциация на спортните журналисти, а от 2014 година е генерален секретар на Асоциацията на спортните журналисти от Югоизточна Европа. Авторе е и на няколко книги и на двутомниците – алманаси на бокса и баскетбола.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари