Огнян Балканджиев получи отличие за съществен принос към развитието на изобразителното изкуство в Русе

3

Областният управител Анатоли Станев връчи грамота на един от най-обичаните русенски художници след „Тайната изложба“ снощи

Един от най-обичаните русенски художници Огнян Балканджиев бе удостоен с грамота на областния управител Анатоли Станев. Това се случи късно вчера вечерта по време на откриването на превърналата се вече в традиция „Тайна изложба“ на художника. Отличието се връчва за съществен принос към развитието на изобразителното изкуство в Русе и региона, както и за активната гражданска позиция на Балканджиев.

Впечатлен съм от размаха на мисълта и таланта във всички Ваши творби. Благодаря за предоставената възможност да почувстваме деликатния творчески свят и да се възхитим на тези стойностни произведения. Убеден съм, че изложбата ще предизвика заслужен интерес от страна на публика и ценители“, каза Станев и пожела на художника здраве, дълголетие и вярна муза.

Всеки докоснал се до посланието и необичайността на картините на Огнян Балканджиев, до неговия неповторим почерк и артистична неочакваност, е истински богат. Особено съм радостен, че един така известен и ценен художник, смея да твърдя отдавна прекрачил границите на страната ни, твори в Русе. Горд и радостен съм, че Ви познавам! Благодаря Ви за приноса в културното развитие на региона“, допълни още областният управител.

В експозицията, която се намира в ателието на художника на бул. „Липник“ 14, са включени над 70 картини – шаржове на световни звезди, но основната тематика е Русе. Използваните техники са акварелни и акрилни бои. Представени са както 12 картини, даващи напълно нови ракурси на някои от най-емблематичните места в крайдунавския град, така и 7 рисунки, които са част от специфичния календар на Огнян Балканджиев за 2023-а, излъчващ едновременно романтика, загадъчност и неповторимия европейски дух на гарда, типичен за края на 19 век и началото на миналото столетие. Своето достойно място в календара намират сградата на Регионалната библиотека „Любен Каравелов“, църквата „Света Троица“, Паметника на свободата и други емблематични сгради от широкия център на Русе. За графиката отговаря Петър Стаменков, а финансова помощ оказва Национален фонд „Култура“.

Събитието бе открито от журналиста и общественик Нели Пигулева, която заяви, че авторът има много таланти и дарби: „Това е истинско артистично предизвикателство, да откриваш всяка година нови и нови ракурси върху темата „Русе“. Огнян владее магията на колорита, динамиката на пейзажа, изяществото на енигматичната поетика. За майсторството на неговите шаржове вече се носят легенди и то не само в Русе, и не само в България. Той има дарбата да превръща нетрайното във вечно“, каза тя и сподели, че възможно най-нетрайното нещо на света каквото е датата в календара и самият календар той съумява да го направи вечно, защото го превръща в изкуство. Освен това според нея от едно абсолютно нетрадиционно място, което не е в центъра на града и където трябва специално да отидеш, не да се отбиеш минавайки, Балканджиев създава пресечна точка за страшно много хора на изкуството, на духа и истината. „Тези две вълшебства правят от него това, което той е – приятел на много хора, защото е талантлив, провокативен, а освен това е честен и добър човек“, допълни още Пигулева.

За доброто настроение на гостите се погрижиха дуото Мария Атанасова и Юлиан Данчев, както и прекрасната Радина Костадинова от „Линди Хоп“, а също и музикантите от русенската поп-рок група „Сода Акустик“, които изпълниха редица любими песни на поколения българи. Богатият репертоар на съпътстващата културна програма включваше парчета на Любо Киров, Графа, Белослава и редица танци от близо и далеч.

На изложбата присъстваха също общественици и представители на бизнеса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    Русенец
    Оги може да рисува - безспорно. Само че Оги е и отявлен герберски подлизурко и провинциален евроатлантик. Това не ми се нрави в щръклювчанина Оги.
  • 2
    1
    Хрис
    Напълно заслужено!!! Оги е невероятен творец, човек и личност! Адмирации и поздравления, хубаво е да има повече хора като него…
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари