Удачни ли са промените във Фонда за лечение на деца?

0
Предлаганите промени са в интерес на децата
Предлаганите промени са в интерес на децата

Поредната порция с промени предложи днес здравното министерство в Правилника за дейността и организацията на работа на Център „Фонд за лечение на деца".

С тях се предлага по-често децата да се лекуват от чужди специалисти у нас, а ведомството да провежда търгове за медицински изделия, които плаща фондът.

Какво мислят за промените пациентите, публикуваме позицията на Пенка Георгиева, председател на Пациентски организации „Заедно с теб" и част от Обществения съвет на фонда:

"Считаме, че предлаганите промени с проекта на Министерство на здравеопазването са удачни и в интерес на децата.

§ 1. В чл. 3, ал. 1, т. 2 се създава изречение второ: „Фондът прави преценка на възможността да организира и финансира участие на чуждестранни медицински специалисти в страната по всяко заявление за подпомагане за лечебно-диагностични процедури и трансплантации в чужбина, и може да организира и финансира такова участие, независимо дали това е посочено в заявлението."

Смятаме, че финансирането на чуждестранни специалисти за участие в диагностика и лечение на децата в България съвместно с български екипи ще осигури от една страна качествена медицинска помощ от по-опитни лекари за определени заболявания, от друга страна ще даде увереност на родителите, че правят най-доброто за лечението на децата си. От трета страна, но не маловажна, ще се повиши капацитета на нашите екипи и в бъдеще тази инвестиция ще се възвърне многократно.

Поздравлениня за екипа на Министерство на здравеопазването за това предложение за нормативно задължение, което показва далновиднност и отговорност както за децата, така и за разумното изразходване на публични средства.

§ 2. В чл. 7, ал. 1, т. 16 се създава изречение второ: „Директорът на фонда може да сключва споразумения за съвместно възлагане на обществени поръчки с министъра на здравеопазването, в съответствие с чл. 8 от Закона обществените поръчки, като в тези случаи техническите спецификации за съответните изделия, апарати и уреди се изготвят от фонда."

Приветстваме предложението на здравно министерство за съвместно възлагане на обществени поръчки за медицинските изделия, от които се нуждаят децата. По този начин ще може администрацията на Фонда за лечение на деца да се възползва от експертния потенциал на екипите на министерството, а и така Министърът ще може да упражнява контрол върху провеждането на обществените поръчки. Надяваме се по този начин да бъдат контролирани публичните средства.

В момента сме свидетели в Обществения съвет на финансиране на едни и същи медицински изделия на определени фирми след обществена поръчка с цени с до 30 % по-високи."

Източник: clinica.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари