МЗ ще прави търговете на Фонда за лечение на деца

0
Ще се толерира идването на чужди лекари у нас, вместо децата да пътуват в чужбина
Ще се толерира идването на чужди лекари у нас, вместо децата да пътуват в чужбина

Здравно министерство ще прави търговете на Фонда за лечение на деца.

Това предвиждат промени в Правилника за дейността и организацията на работата на ЦФЛД, публикувани за обществено обсъждане.

До промяната се стигна след последните проблеми, свързани с обществените поръчки за доставка на медицински изделия и високоспециализирани апарати, предава clinica.bg. Те трябваше да се правят от болниците и от Фонда за деца. Тъй като и клиниките, и институцията се провалиха в навременото им провеждане, се стигна до забавяне на лечението на малките пациенти или до оскъпяването му. Затова оттук нататък търговете ще могат да се правят и от МЗ.

Според новите правила шефът на ЦФЛД ще може да сключва споразумение за съвместно възлагане на обществените поръчки със здравния министър. Проектът предвижда и друга важна промяна. Чужди лекари ще могат да идват да лекуват децата ни, вместо да те да пътуват зад граница. Тази възможност съществуваше и досега, но акцентът в дейността на фонда не беше върху нея. С промените ще се толерира предимно този вариант на действие. Тази промяна идва в отговор на предложението на шефа на здравната каса д-р Дечо Дечев.

С новите правила при подадено заявление за лечение в чужбина Фондът ще може самостоятелно да прецени дали да организира и плати визитата на чуждестранен медик у нас или на детето зад граница. По този начин ще се създадат условия българчетата да бъдат лекувани тук от високо квалифицирани чуждестранни специалисти на много по-ниски цени.

Себестойността на разходите ще падне и заради отпадането на парите за пътуване и пребиваване в чуждата страна на тях и родителите им. Също така това ще позволи на нашите лекари да повишат компетентностите си като да почерпят опит от чужбина за лечение на състояния, за които у нас няма достатъчно и познания и умения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари