Учител по БЕЛ: Децата ни владеят чужди езици по-добре от майчиния

0
Най-много учениците се затрудняват при създаването на аргументативен текст
Най-много учениците се затрудняват при създаването на аргументативен текст

Най-много учениците се затрудняват при създаването на аргументативен текст

3,93 е средният резултат на випуск 2023 след полагането на задължителния изпит по български език и литература. С около 2 точки тези резултати са по-ниски в сравнение с данните от миналата година, обявиха от МОН.

"Напълно естествено е подобен резултат да обезпокои обществото. Добре е то да покаже гражданска позиция за нашите резултати, защото те са ефект не само от образователната система. Резултатът е притеснителен. Затруднява ги изключително много трети модул - създаването на аргументативен текст", заяви преподавателят по български език и литература в 119-о училище Габриела Давидкова, предава Bulgaria ON AIR.

По думите на колегата ѝ от 131-во училище Владимир Илиев, часовете са изключително малко - 3 седмично.

Имаме материали, които трябва да предадем по литература. Така все не остава време за интерпретативното съчинение. Сегашното поколение все по-трудно успява да създаде свой текст и да изрази мислите си по-оригинален начин заради навлизането на технологиите", отбеляза той.

Давидкова се съгласи с него, че часовете не са достатъчни.

"Повечето проучвания сочат, че на 41 въпрос учениците са се насочили към есето. Темата беше изключително актуална - Животът в мрежата, но е лесно да бъде клиширана. Те се насочват към този формат на аргументативен текст от гледна точка на свободата. Понякога тя обаче не е най-добрият избор. По-високите резултати са на учениците, писали интерпретативни съчинения", изтъкна тя.

Давидкова подчерта, че е налице притеснително явление - "подрастващият българин владее по-добре чужди езици, отколкото своя майчин". Според нея основната причина за това е дигитализацията.

Илиев посочи каква причината резултатите на учениците в по-големите градове да са по-високи.

"В по-големите градове учениците имат по-големи ресурси, сред които частни уроци от различно естествено, това е напълно очаквано и разбираемо. Ако учениците нямат личен пример у дома, нямат книга, която да прочетат - не можем да очакваме да създават свой текст", заключи той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    16
    мале, мале,
    що комплексар пише тука, що нещо!
  • 3
    15
    Алито,... Мохамед Али
    ОК. Слагай си превръзка на дупето, Алито слага превръзка на очите. Купи и ароматизатори да не мирише като се насе_еш.
  • -1
    14
    Шерп до 7
    Какво стана бе шамарения? Нали щеше да ме шамариш в днешно време? Чакам да ми кажеш кога? Предлагам ти ринга в зала Дунав. Аз ще платя. Ще платя за съдия, ръкавици и протектори. Ще платя и за медицински екип, за да е всичко по правилата. Ще платя и за видеозаснемане. Както обещах, едната ми ръка ще е привързана към тялото ми със стреч фолио или тиксо, ти ще избереш коя. Хайде бе! Поне един път в живота си бъди мъж, а не путка!
  • 2
    13
    до 12
    Да ти имам математиката, бе дебилен продукт на съвременната ни образователна система. Какви данъци ми плащаш, бе амсалак? С твожята минимална заплата, защото като те чета не мисля, че някой би ти платил повече защото си идиот. Написаното от теб няма да го коментирам, защото си твърде прост за да го разбереш. Бягай да разтоварваш!
  • 0
    12
    Шерп до 10
    Не ми дреме за баба ти, която 60 години си е клатила краката в някое ТКЗС! Какво пък точно е създала баба ти? Петнайсет стръка лук и чесън ли? Смисъл и съдържание на живота си е дала? Ти да видиш. Мършо, плащам данъци които ме разсипват за да има пари за шибаната ти пенсия. Шамари щял да ми раздава! Какво си ми дал ти бе, безполезен отпадък! Нещо богата и святна държава ли ми създал бе?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари