Училищна библиотека „Йосиф Вондрак“ на 100 години

3

Откриха обновената библиотека по случай 140-годишния юбилей от създаването на училището

Благородна черта на един народ е признателността му към ония личности, които чрез своите дела са помогнали за неговото културно преуспяване. Такава личност е патронът на училището - чехът Йосиф Вондрак, майстор и педагог, управител и спомоществовател, директор и мъдър човек. На своето училище в град Русе той дарява най-хубавите години от живота си и остава завинаги в нашия град. Поради католическата му вяра гробът на Йосиф Вондрак е заличен, но следата, оставена тук, завещава на поколения учители и ученици, на историята на Русе, съобщиха от учебното заведение.

На 14 декември в ПГДВА „Йосиф Вондрак“ беше открита обновената училищна библиотека със средства по НП „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда“, модул 1 „Съвременна среда за качествено обучение по хуманитарните науки, изкуства и спорт“ и със средства от бюджета на гимназията. Събитието беше посветено на 140-годишния юбилей от създаването на ПГДВА „Йосиф Вондрак“ и 100-годишния юбилей на училищната библиотека. Обновената библиотека ще носи името „Йосиф Вондрак“, създател на първото столарско училище в България и дарител на училището за развитие на занаятите в България. Реализирането на проекта е благодарение на усилията, труда и всеотдайността на общоучилищния колектив, както и на съдействието на фирмите партньори: „Солвент“ ЕООД, „Ирим“ ООД и Регионална библиотека „Любен Каравелов“.

Гости на събитието бяха Росица Георгиева – началник на РУО-Русе, председател на комисията за образование, наука и иновации, Росица Гойчева – експерт в РУО, Калоян Брайков и Христо Дъров – представители на Мебелна фирма „Ирим“, Милен Боев – общински съветник, екип от Регионална библиотека „Любен Каравелов“, родители, учители и ученици. Специален гост на събитието беше Лилия Рачева - русенска поетеса, майстор на японския поетичен жанр хайку, класирана между 100-те най добри автори на хайку в Европа, журналист.

Днес в училищната библиотека са създадени условия за четене, обучение, извънкласни дейности и забавления - уютна среда и дом за книгите и за съвременните информационни технологии. Ценна за поколенията е историята на 140-годишното професионално училище, показана и записана в експонатите в една от витрините. Гордост са постиженията на възпитаниците на гимназията, представени с плакети и купи от различни състезания в друга витрина.

В този празничен ден още по-силно звучат думите на Йосиф Вондрак, завещани на поколенията: „Най-главното е да усвоите добре знанията и да добиете опитност по тях. Добрият работник винаги е търсен и добре заплатен. Не всички, които завършат училището, трябва да станат майстори-собственици. Не всеки има дарба да ръководи самостоятелна работилница. Един майстор освен добра подготовка по специалността, трябва да има и търговски похват. Да станеш майстор и добър работник е възможно, но да останеш такъв е трудно!“

По Коледа стават чудеса и затова всички са убедения, че новата училищна библиотека ще е пълна с любознателни ученици и ще да стане притегателен център на училищния живот.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    3
    Godefroy
    Запазването на традициите е задължително за оцеляването на един народ. Вижте евреите - имат традиции на над 2000 години и продължават да ги спазват стриктно без да угаждат на никого. Българите се оказаха глупави - циганизират се и сами си заличават историята, традициите и паметта. Все още има някаква надежда за малкото останали качествени българи в България да я запазят . Поне докато земята и имотите са собственост на българи , а не на чужденци , има надежда.
  • 3
    2
    deep mind AI умно-кpacив
    Библиотеката - добре. Нещо в позитивно и съзидателно направление. Но мал0грамoтния брадат козел от мебелнaта фабрика за какво им трябваше там да петни и обезценява събитието и да придава кофти привкус на инициативата..?! Да бяха пратили някой по-образован..---------------- О, забравих - там май нямаше такива.
  • 3
    1
    Иванова
    имах 16 кашона нови книги,исках д аги даря на тази библиотека ,говорих с директора преди 6 г ,обеща и не се обади.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари