Училище "Васил Левски" посрещна ветеран от Втората световна война

0
Учениците се помолиха за мир
Учениците се помолиха за мир Снимка: СУ "Васил Левски"

В чест на 9 май – Ден на Европа ученици от V а клас на СУ „В. Левски“ – Русе и тяхната преподавателка по ИЦ –Ивелина Йорданова устроиха среща – час в Държавен архив – Русе с ветераните от Втората Световна война (1939 – 1945).

На срещата присъства председателката на Съюза на ветераните от войните – Вася Бойчева и най-възрастният ветеран – подполк. Димитър Ненов, който след година ще чества своята 100 годишнина.

В изложението им ечеше отгласът на фронтовите несгоди и липси на медикаменти, молбите за помощ на умиращите, тътенът на войната и непоколебимата им вяра в победата.

След като учениците съпреживяха отново с тях смъртта лице в лице и ужасът на войната, с гореща молба се помолиха за мир и сигурност.

С повишено внимание и трепет децата за пръв път докоснаха до документи на предприятията, застрахователни полици и дипломи от града, които предварително служители от Архива бяха подготвили като реквизит.

Вписаха се в Книга за посещенията на Архива. С интерес слушаха беседа за Русе в навечерието на Втората Световна война, когато градът е отново в стопански и културен подем след Световната криза (1929 – 1933).

9 май е празник, възхваляван и спорен, но с изключителен принос на русенци в Българската армия и за победата на обединена Европа срещу нацизма и фашизма.

Участвалите доброволци от нашия регион в най-големия военен конфликт са 30 000 от общо 447 000 души от България към септември 1944 г.

Именно на тях и русите най-вече се пада честта да освободят Европа от нацистите и да триумфират тържествено в Берлин на 9 май 1945 г., където ги сварва краят на войната.

Западния фронт срещу немците е техен приоритет и най-тежък  във войната, който те защитават с чест и достойнство, защото другите съюзници от Антихитлеристката коалиция са по фронтовете в Океания, Азия и Африка.

Участват с ясното съзнание за това кое е добро и зло, с патриотичен устрем и без каквато и да е мисъл за облаги – за разлика от съвременните доброволци към чуждите мисии.

Но макар и обвързани първоначално с Оста: Рим – Берлин – Токио, заради стопанския интерес, България, и в частност Русе, имат своето място и значение за обединението на Европа. Мотото „Единство в многообразието” изразява най – точно какво олицетворява самият континент и нашия космополитен град – общност от различни народи и етноси с разнообразни традиции, езици и ценности.

И рамо до рамо на фронта и в икономиката във време, в което политическото разделение е пренебрегнато, а етническата дискриминация не е родена!

Именно те стоят в основата на успеха във Войната (1939 – 1945) и за отстояване на демократичните права и свободи на личността.

Неслучайно 9 май 1945 г. (край на Втората Световна война) е Ден на съюз, поддържащ мира в Европа (от 1950 г. насам).

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари